Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O JAVNIM TUŽILAŠTVIMA, SUDOVIMA I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U BORBI PROTIV KORUPCIJE: Specijalna sudska odeljenja boriće se protiv finansijskog kriminala


Srbija će ubuduće imati specijalne finansijske tužioce, koji će rukovoditi timovima stručnjaka i finansijskim forenzičarima

Država je pronašla recept kako da otkrije najzamršenije tokove novca koji pojedini tajkuni i kriminalci pokušavaju da iznesu iz zemlje, utaje, operu ili "investiraju" kroz korupciju. Rešenje koje podrazumeva najveću do sada reformu tužilaštva, policije i sudstva biće obelodanjeno od nedelje, u okviru "Strategije istraga finansijskog kriminala". Srbija će ubuduće imati specijalne finansijske tužioce, koji će rukovoditi timovima stručnjaka i finansijskim forenzičarima, i specijalna sudska odeljenja za finansijski kriminal.

Danas različiti su­m­­­njivi biznismeni i mafijaški bosovi plaćaju najbolje ljude da im vode knjige, dobri su sa bankama, svi znaju da se bave mutnim poslovima, ali je to nemoguće dokazati. Nasuprot njima stoji slab represivni aparat, i policijom koja nije dobro koordinisana sa tužilaštvom.

Finansijski kriminal je po svojoj prirodi komplikovan i potrebno je osim krivičnog, poznavati odlično i privredno pravo. Zato je neophodna specijalizacija.

U okviru viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu biće formirana odeljenja koja će istraživati dela protiv privrede i službene dužnosti. Oni će raditi za područje cele te apelacije.

NAJBOLjE udarne grupe trenutno imaju Amerikanci, ali planirani model nije kopija američkog, već autohton, naš. Cilj je da se koordinacijom i znanjem dođe do što utemeljenije optužnice, pred kojom sudije neće imati dilemu, kao i da postupci budu što efikasniji i brži.

To znači da, ako se visoki privredni kriminal desi u Subotici, njega će istraživati specijalno odeljenje u Novom Sadu. Tužioci će postupati pred posebnim odeljenjima viših sudova u četiri najveća grada, i najdirektnije će sarađivati sa posebno obučenim policajcima iz različitih segmenata Uprave kriminalističke policije. Usko će sarađivati i sa oficirima za vezu iz Uprave za sprečavanje novca, Poreske uprave i policije, Carine, NBS, Agencije za privredne registre, Agencije za privatizaciju, DRI, Katastra, PIO fonda, Agencije za borbu protiv korupcije, Direkcije za imovinu, Centralnim registrom hartija od vrednosti.

Zajedno će činiti "udarnu grupu" koja će voditi istragu. Takođe, u timu će biti i finansijski forenzičari, koji imaju objedinjena znanja o računovodstvu, bankarstvu, brokerskim i berzanskim poslovima...

U praksi će slika izgledati ovako: kada dobije ozbiljnu poresku prijavu sa stotinama stranica materijala, zamenik višeg tužioca poziva svog oficira za vezu iz Poreske uprave, sa kojim "pročešlja" materijal tako da mogu da sastave valjan zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koje oficir nosi u Poresku upravu i zajedno sa njima proverava podatke. Tako tužilac neće primiti loš odgovor za pola godine, koliko je zahtev stajao u nečijoj fioci, već će dobiti valjane podatke za kratko vreme.

- Strategija podrazumeva daleko bolju koordinaciju između policije i tužilaštva, kakvu sada nemamo, kao i promene nekoliko zakona i obuku svih "karika u lancu" - kaže Ilić. - Do proleća bi trebalo da bude gotov pravni okvir i da se izmene zakona o javnim tužilaštvima, sudovima i nadležnosti državnih organa u borbi protiv korupcije nađu pred poslanicima. U maju očekujemo formiranje prvih "udarnih grupa". 

Izvor: www.vecernjenovosti.rs ,V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: