Zastava Bosne i Hercegovine

PREPORUKA ZA IZMENU I DOPUNU ZAKONA O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH POSTUPAKA


Smanjenje broja radnih sporova pred sudovima opšte nadležnosti i njihovo prenošenje u nadležnost Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova (RAMRRS) osnovni je cilj predloženih preporuka za Izmenu i dopunu Zakona o mirnom rešavanju radnih postupaka, poruka je stručnjaka.

Oni su se, naime, složili da mirno rešavanje radnih sporova pred Agencijom nije uspelo da se nametne kao alternativa sudskoj praksi iako je ovaj vid zaštite radnih prava besplatan, neformalan i efikasan.

Među najznačajnijim preporukama za promenu ovog zakona oni su na konferneciji za novinare istakli uvođenje medijacije kao načina rešavanja individualnih sporova, rok od 30 dana za okončanje postupka mirenja nakon raspuštanja Odbora za mirenje, 60 dana za rešavanje sporova povodom zlostavljanja na radu, sankcije i društvene osude za neizvršenje prvosnažnih arbitražnih rešenja i pravo na žalbu.

RAMRRS je od 2005. godine rešila oko 4500 individualnih i 100 kolektivnih sporova, a sud je za to vreme rešio oko 30, rekla je predstavnica RAMRRS Olga Kićanović.

Izvor: Tanjug, 24.11.2014.