Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA: Preporuka građanima da ne odlaze u Tursku. U slučaju putovanja u ovu zemlju neophodne su mere opreza - izbegavanje javnih mesta, posedovanje pasoša u svakom trenutku, a u slučaju potrebe građani se za svaki vid pomoći mogu javiti našem konzulatu u toj zemlji


Zbog uvođenja vanrednog stanja u Turskoj, građanima Srbije ne preporučuje se da odlaze u ovu zemlju, a ukoliko ipak odluče da idu neophodne su mere opreza, izjavio je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

On kaže da je još pre nekoliko dana, kada je bio pokušaj puča, data preporuka građanima da ukoliko ne moraju ne putuju u Tursku, te da je sada sutuacija malo mirnija, ali da je uvođenje vanrednog stanja podrazumeva moguće policijski čas, zabrane okupljanja.

"Mi i dalje ne preporučujemo građanima da odlaze u Tursku, ali ako su tako rešili neophodne su mere opreza. Da izbegavaju javna mesta, da nose sa sobom uvek pasoše i da se ako je potrebno jave našem konzulatu za svaki vid pomoći", rekao je Dačić.

Turističke agencije vratiće novac svim putnicima koji odluče da odustanu od puta u Tursku zbog proglašenja vanrednog stanja u toj zemlji, a avioprevoznik Er Srbija prihvatiće mogućnost eventualnog otkazivanja letova bez naplaćivanja penala, izjavio je potpredsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), Milan Lainović.

Lainović je rekao da će, ukoliko dođe do otkazivanja aranžmana, agencije vratiti novac putnicima u iznosu od 95 odsto od ukupnog iznosa aranžmana, i ostaće samo da se plati pet odsto uobičajenih, takozvanih kumulativnih troškova koje organizator putovanja ima.

On je naveo da je na sastanku prihvaćeno i da se čarter letovi, ukoliko bude masovnog otkazivanja aranžmana, mogu otkazati i da avioprevoznik zbog toga neće naplaćivati penale.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, rekao je da su turističke agencije sada, nakon uvođenja vanrednog stanja u Turskoj dužne da putnicima koji otkažu aranžmane vrate najveći deo sredstava, a da je na putnicima da odluče da li će putovati u tu zemlju ili ne.

Do sada, pre proglašenja vanrednog stanja agencije su se pridržavale opštih uslova putovanja, što znači da nisu bile dužne da vrate novac ukoliko neko odustane od putovanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 22.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija