Zastava Bosne i Hercegovine

KOMISIJA ZA ISPITIVANJE POSTUPANJA DRŽAVNIH ORGANA U RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA NESTALIH BEBA USKORO POČINJE SA RADOM


Vladina komisija za ispitivanje rada državnih organa u svim slučajevima nestalih beba u Srbiji trebalo bi da počne sa radom u narednih desetak dana, navodi Radiša Pavlović, predsednika UO Udruženja za istinu i pravdu o bebama i člana pomenute komisije.

Podsećamo, premijerka Ana Brnabić je 16. marta potpisala rešenje o osnivanju pomenute komisije, ali iako je proteklo mesec dana, njeni članovi se još nisu sastali.

"U toku su pripreme za početak rada Komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Republici Srbiji, koja je formirana kao nezavisno telo kako bi se uz postojanje zakona pojačali mehanizmi za praćenje ovog izuzetno važnog pitanja. Komisija će, u okviru svojih ovlašćenja, ispitati svaki slučaj posebno i sve prikupljene činjenice do kojih se došlo tokom rasvetljavanja", navode nadležni u Vladi.

Prvi zadatak komisije je usvajanje poslovnika o radu, a zatim će se donositi odluke o obrazovanju radnih tela komisije po okruzima i gradovima, na osnovu toga gde se nalaze porodilišta sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva nestanka beba, objašnjava Pavlović.

"Cilj ove komisije je da kroz istraživanja i provere otkrije istinu o svakom slučaju ponaosob, ali i da utvrdi odgovornost u postupanju državnih organa čiji su predstavnici svojevremeno stopirali istrage, o čemu imamo dokaze. Udruženje za istinu i pravdu o bebama, koje je i inicijator osnivanja vladine komisije, već je prikupilo određenu dokumentaciju o organizovanom kriminalu i ona je predata nadležnima", napominje Pavlović.

On objašnjava da će članovi komisije biti na raspolaganju svakom roditelju koji sumnja da mu je beba oteta u porodilištu, ali i da će pružati pomoć u prikupljanju dokumentacije. Članovi će ovaj posao obavljati besplatno.

"Formiranjem ove komisije ispunjava se i deo presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije iz 2013. godine kojom se od naše zemlje zahteva da omogući mehanizam za otkrivanje istine u svim slučajevima nestalih beba", naglašava Pavlović.

Afera nestalih beba potresa Srbiju skoro dve decenije, a prema nekim procenama više od 3.000 roditelja veruje da im deca nisu umrla odmah posle rođenja, već da su oteta u porodilištima širom naše zemlje tokom poslednjih decenija prošlog veka. U poslednjih 15 godina država je u nekoliko navrata pokušavala da pruži odgovor roditeljima koji sumnjaju u otmicu dece, a pomenutom presudom suda u Strazburu 2013. godine Srbija je dobila rok od godinu dana da uspostavi mehanizam koji će otkriti istinu o slučajevima nestale dece. Do danas to nismo učinili.

Ubrzo posle osnivanja vladine komisije u skupštinskoj proceduri našao se i Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je već jednom ušao u parlamentarnu proceduru, početkom prošle godine, ali je zbog promene vlade bio povučen. Uvođenjem ovakvog zakona, kako su objašnjavali nadležni, trebalo je da se ispuni presuda suda u Strazburu u pogledu stvaranja mehanizma za pružanje istine roditeljima koji sumnjaju da su im deca oteta. Udruženje za istinu i pravdu o bebama protivi se pomenutom Predlogu zakona tvrdeći da taj zakon nudi novac, dok roditelji traže istinu o njihovoj deci u svakom pojedinačnom slučaju.

Izvor: Vebsajt Politika, Dejana Ivanović, 20.04.2018.
Naslov: Redakcija