Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: Propisom je zabranjena proizvodnja i promet GMO organizama u Srbiji


U Srbiji se ne koristi genetski modifikovana soja i građani mogu slobodno da konzumiraju soju koju kupuju u našoj zemlji, izjavio je rukovodilac grupe za zaštitu biljnih sorti i biološku sigurnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Jovan Vujović.

"Ministarstvo u potpunosti sprovodi odredbe Zakona o genetički modifikovanim organizimima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), prema kojem je zabranjena proizvodnja i promet takvih organizama u Srbiji", rekao je Vujović.

On je istakao da se sprovode mere i ispekcijski nadzor na poljoprivrednim površinama i granici gde fitosantirana i veterinarska inspekcija kontrolišu sve pošiljke, tako da je kontrola višestruka.

Vujović je dodao da je tačno da u svakoj zemlji postoje ilegalni tokovi, kao i da se država na različite načine bori sa njima.

On je naglasio da na svim parcelama postoji kontrola, kao i da je prošle godine izvršena izvršena kontrola na 1.803 sumnjive parcela na teritoriji južnobačkog, zapadnobačkog, sremskog, kolubarskog i beogradskog okruga i da je samo na 70 parcela potvrđeno da se uzgaja GMO soja. Reč je o malim poljoprivrednim proizvođačima i parcelama koja nisu veće površine od hektara.

On je naveo da fitosanitarna inspekcija češlja teren i da takve parcele ne mogu da se sakriju.

Kako objašnjava, otkupljivači soje moraju da imaju autorizovane uzorkivače koji proveravaju soju i ona ne može nikako legalno da se nađe u prometu.

Ako neki poljoprivredni proizvođač i uspe da sakrije takvu parcelu, on ne može da je ponudi otkupljivačima već se ona najčešće koristi unutar tog gazdinstva kao hrana za stoku.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.08.2015.