Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Predviđena je kazna u iznosu od 150.000 dinara, ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija. Deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu


Predlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje tri puta veću kaznu nego važeći Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004 i 36/2015), u iznosu od 150.000 dinara ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija.

Vakcinacija je i prema važećem Zakonu obavezna za svu decu, pa i kad roditelj odbija da vakciniše dete. U slučaju odbijanja, kazna je do sada bila od 20.000 do 50.000 dinara.

- Kalendar vakcinacije se ne menja, a on obavezuje svu decu koja se upisuju u školu da su prethodno uredno vakcinisana. Veće kazne za one koji se ne vakcinišu, što uključuje i roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, propisane su zato da bi ta politika napora uvođenja obavezne vakcinacije bila uspešnija - kaže dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja.

On još navodi da građani ovo ne smeju da shvate kao nameru da se popuni budžet novcem od kazni i podvlači i da deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu.

- Sva deca pred upis u školu moraju biti vakcinisana. Ukoliko nisu vakcinisana na vreme, vakcinacija će se obaviti naknadno. Jedno nevakcinisano dete predstavlja opasnost za drugu decu u kolektivu koja su vakcinisana, a to ne smemo da dozvolimo - kaže dr Panajotović.

Inače, važećim Zakonom sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem. Lekari su dužni da obaveste sanitarnu inspekciju ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu svoje dete. Zatim inspektori zovu roditelje i šalju im rešenje o obaveznoj vakcinaciji, a ako i tada svoje dete ne vakcinišu, sledi im kazna propisana Zakonom.

Roditeljima se tada može skinuti novac sa računa, zapleniti imovina, ili se mogu poslati na prinudni rad. Inspekcija automatski zove nadležni Centar za socijalni rad, te se u krajnjem slučaju donosi rešenje o zanemarivanju razvoja deteta.

Na pitanje kako će rešiti problem dece čiji roditelji odbijaju da ih vakcinišu, a osnovna škola je obavezna, te da li to znači da ta deca neće ići u školu, Panajotović ne daje konkretne odgovore.

Pored ovog Predloga zakona, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u okviru Šestog vanrednog zasedanja, razmatraju i Predlog zakona o javnom zdravlju. Novina u ovom Predlogu zakona je da će ubuduće sa institutima za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja, po pitanju ispitivanja ispravnosti vode, kvaliteta vazduha, hrane i slično, morati da učestvuju i druga ministarstva.

Izvor: Vebsajt Blic, A. V. Marković, 23.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija