Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UPRAVLJANJU AERODROMIMA: Zakon stvara uslove za davanje aerodroma u koncesiju, kao jedan od načina da se obezbede sredstva za razvoj, odnosno komercijalizaciju aerodroma u Srbiji. Precizirano je da predmet koncesije može da obuhvati sve ili pojedine aktivnosti upravljanja aerodromom


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 22. decembra 2016. godine Zakon o upravljanju aerodromima koji stvara uslove za davanje aerodroma u koncesiju, kao jedan od načina da se obezbede sredstva za razvoj, odnosno komercijalizaciju aerodroma u Srbiji.

Prema prognozama, u narednom periodu očekuje se ekspanzija u vazdušnom saobraćaju u zemljama regiona, te je, kako se navodi u obrazloženju Zakona, potrebno blagovremeno pripremiti finansijski okvir za obezbeđivanje sredstava za razvoj aerodroma.

Za usvajanje Zakona glasalo je 140 poslanika, dok je 10 bilo protiv. Novim rešenjima precizirano je da predmet koncesije može da obuhvati sve ili pojedine aktivnosti upravljanja aerodromom.

To uključuje i izgradnju jednog ili više objekata ili površina javne namene, rekonstrukciju i održavanje aerodromske infrastrukture, uspostavljanje i koordinaciju rada aerodromskih službi, kao i koordinaciju pružanja usluga zemaljskog opsluživanja i obezbeđivanja.

Takođe, uključuje i pružanje posebnih usluga na aerodromu, kao što su ugostiteljstvo, prevoz putnika do aerodroma i sa aerodroma i trgovina.

Upravljanje aerodromom je delatnost koju obavlja operater aerodroma, a u slučaju davanja koncesije, dužan je da bez odlaganja pokrene postupak prenosa sertifikata aerodroma, odnosno dozvole za korišćenje aerodroma na koncesionara.

Radi obezbeđivanja uslova za dugoročni razvoj i unapređenje aerodroma u Srbiji, Vlada će doneti Nacionalni program razvoja aerodroma za period od pet godina.

Zakonom je utvrđeno da je delatnost upravljanja aerodromima delatnost od opšteg interesa.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.12.2016.
Naslov: Redakcija