Zastava Bosne i Hercegovine

KAKO IZBEĆI KORUPCIJU U PROCESIMA UPISA PRAVA NA NEPOKRETNOSTI


U cilju povećanja transparentnosti i borbe protiv korupcije u procesima upisa prava na nepokretnosti, želimo da upozorimo građane na ozbiljan problem iznude koji se može javiti tokom ovih procedura. Upoznavanje sa najčešćim problemima može vam pomoći da izbegnete potencijalne zamke i zaštitite svoja prava.

Najčešći problemi i kako ih izbeći:

Provera podobnosti vaše dokumentacije za upis u katastar: Ako se vaša dokumentacija ne slažu sa podacima iz baze katastra (eKatastar) posrednici mogu pokušati da vas ubede da je jedini način da se upišete u katastar uoliko platite dodatne troškove kako biite se upisali mimo procedure. Uvek dvostruko proverite informacije i maksimalno se oslonite na digitalne servise. GeoSrbija i eKatastar vam omogućavaju da sami uporedite stanje vaše dokumentacije sa stanjem u katastru. Takođe, za sve konsultacije koristite isključivo lica koja su ovlašćena za pružanje pravne pomoći i konsultantskih usluga. Svako ko vam nudi usluge, a poziva se na poznanstva i moć, umesto na ekspertsko znanje i savremene metode poslovanja, uvodi vas u koruptivni sistem i sve probleme koji iz toga proističu.

Pravni lanac – kontinuitet: Nedostatak neprekinutog niza osnova sticanja (pravnog kontinuiteta) je čest razlog za odbijanje zahteva. To je situacija kada od lica upisanog u katastar pa do onog poslednjeg u nizu, koje želi upis, postoji više prenosa, a neka od tih isprava o prenosu nedostaje ili je nema u originalu. Koruptivni posrednici mogu iskoristiti ovu situaciju kako bi tražili novac za navodno “olakšavanje” procesa. Insistirajte na pravnim savetima samo od licenciranih i verifikovanih stručnjaka. Ukoliko potraga za nedostajućim dokumentom ne pruži rezultate, nekada je jedina opcija sudski postupak. On može oduzeti određeno vreme i novac ali ste bar sigurni u zakonitost i uspeh u postupku. S druge strane, ako u takvoj situaciji prihvatite predlog da se problem reši u katastru za dve nedelje umesto u sudu za dve godine, najverovatniji scenario koji vas čeka je da ćete za dve godine biti bez para (zbog plaćanja koruptivnim posrednicima), bez isprave koju ste u međuvremenu mogli da izdejstvujete pred sudom, i naravno, bez upisa u katastar.

Saglasnost u slučaju parcelacije: Ako vam je rečeno da postoji način da se komšijina saglasnost “preskoči” tako što će se platiti posredniku, budite oprezni. Osim krivičnih dela vezanih za korupciju, možete se naći i u lancu falsifikovanja.

Kako se zaštititi:

Koristite proverene informacije – uvek se oslanjajte na informacije direktno iz katastra kao i zvaničnih kanala komunikacije RGZ-a koji uključuju sajt i društvene mreže.

Obratite se profesionalnim korisnicima – za pravne savete koristite usluge profesionalnih korisnika. Spisak profesionalnih korisnika se nalazi na sajtu RGZ-a, gde možete pronaći i uputstva za razne situacije u postupku upisa u katastar.

Prijavite sumnjive aktivnosti – ako sumnjate na korupciju ili iznudu, prijavite to nadležnim organima i na mejl adresu prijavikorupciju@rgz.gov.rs

Vaša prijava može pomoći u borbi protiv korupcije i zaštiti drugih građana.


Izvor: Vebsajt Republički geodetski zavod, 20.04.2024.
Naslov: Redakcija