Zastava Bosne i Hercegovine

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Istraživanje o stavovima građana o pravosuđu


Samo trećina građana Srbije je "imala posla" sa sudom, pa ipak sliku o sudstvu kreira i onih sedamdeset odsto koji nisu imali nikakvo iskustvo, pokazalo je najnovije istraživanje Društva sudija Srbije.

Zanimljivo je, kako ističu, da od onih koji nisu imali nikakvo iskustvo sa sudstvom, gotovo 40 odsto ima negativan stav o njemu, baš kao što ga ima i 42,85 odsto građana koji su dobili sve ili većinu sudskih postupaka.

Apsurdno je i da bolje mišljenje o pravosuđu imaju oni koji su sve postupke izgubili od onih koji u sudskom postupku nikada nisu ni učestvovali.

Da u sudstvu postoji korupcija, u manjoj ili većoj meri, smatra 79,1 odsto ljudi. Pa opet, oni koji nisu uspeli u sudskim postupcima misle da je korupcija u sudstvu manje prisutna od onih koji su u sudskim postupcima uspeli. Takođe, građani koji navode da su u korupciji uspeli smatraju da je korupcija manje prisutna od onih koji su neuspešno pokušali da podmite sudiju!

- Ne postoji uzročno-posledična veza između iskustva sa sudstvom, uspeha u postupku i koruptivne prakse, s jedne strane, i percepcije korupcije u sudstvu, sa druge - kažu u Društvu sudija. - Iz svega navedenog proizlazi zaključak da je za percepciju o sudstvu od odlučujućeg značaja ono što o sudu u javnosti govore političari, javne ličnosti i mediji.

Takođe, građani su se izjasnili da od sudstva ne očekuju brzu odluku, već da dobar sudija donese dobru odluku (82,7 odsto). Istraživanje je pokazalo i da većina ne poznaje svoja prava u sudskim postupcima, kao ni način funkcionisanja suda, a ni prava i obaveze funkcionera, javnih ličnosti i medija u odnosu prema sudu, ali su i nezainteresovani da saznaju više o tome. Viđenje sudstva prvenstveno se formira na osnovu neformalnih izvora: advokati, sudije, učesnici sudskih postupaka, građani, socijalne mreže.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 20.04.2024.
Naslov: Redakcija