Zastava Bosne i Hercegovine

PROCEDURA I TROŠKOVI PRILIKOM PONOVNOG IZDAVANJA LIČNIH DOKUMENATA U SLUČAJU NJIHOVOG NESTANKA ILI KRAĐE: Nova dokumenta mogu koštati i tri puta više nego što su bila prilikom prvog izdavanja. Tako vađenje nove lične karte kada je stara istekla košta 1.155 dinara, a u slučaju nestanka trošak je 3.553 dinara. Slično je i sa pasošem, koji umesto 3.600, može koštati i 5.198 dinara


Novac bez kojeg građani ostanu kada izgube ili im ukradu novčanik često predstavlja manji trošak u odnosu na onaj koji sledi prilikom izdavanja novih dokumenata i kartica.

Najveći trošak sledi kada se izgube lične i putne isprave, kao i bankovne kartice. Izgubljena dokumenta mogu koštati i tri puta više nego što su bila prilikom prvog izdavanja. Tako vađenje nove lične karte kada je istekla stara košta 1.155 dinara, a u slučaju nestanka trošak je 3.553 dinara.

- Cena obrasca lične karte je 928,80 dinara, a tehničke izrade 226. Prilikom nestanka lične karte građani moraju da plate i taksu u iznosu od 800 dinara i naknadu za objavljivanje rešenja kojim se nestali dokument proglašava nevažećim u "Sl. glasniku RS", što košta 798 dinara - obrazloženje je iz MUP-a.

Slično je i sa pasošem, koji umesto 3.600, može koštati i 5.198 dinara.

Prava nevolja nastaje kada se izgubi jedna kartica ili čak više bankovnih kartica. Osim što vlasnik trenutno ostaje bez novca, izdavanje nove može koštati od 200 do 3.000 dinara. Koliko će iznositi blokiranje računa, a koliko zamena "plastike", zavisi od banke i tipa kartice. Međutim, do dobijanja nove može proteći i do mesec dana.

- Građani ne bi trebalo da drže na istom mestu karticu i pin-kod jer se dešavalo da na ovaj način, pogotovo kod starijih sugrađana koji na papiru imaju čitavo uputstvo kako da koriste bankomat, lopovi uzmu velike sume novca - kaže Aleksandar Mitrović, šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa policijske uprave u Beogradu.

Međutim, ni ovde nije kraj. Dokumenti i papiri koji dospeju u pogrešne ruke mogu biti zloupotrebljeni, a posledice su neplanirani troškovi.

Oni kojima novčanik služi i za držanje autobuskih i članskih karata biće izloženi i dodatnim troškovima. Duplikat članske karte za biblioteku košta 250 dinara, za većinu teretana i sportskih klubova oko 200-300, a nova Busplus karta je 250 dinara.

Ako je za utehu, kartice sa raznim pogodnostima u marketima uglavnom se mogu izvaditi besplatno, kao i članska karta Auto-moto saveza Srbije.

Kako kaže Aleksandar Mitrović, šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa PU Beograd, tokom 2016. godine bilo je skoro 5.000 krivičnih dela džeparenja, što je za oko 800 manje nego 2015. godine.

- Najčešće su krađe u opštini Savski venac, gde prolaze ključne autobuske linije. Svi veliki skupovi i mesta gde su gužve, poput autobusa, podzemnih prolaza, pa čak i pešačkih prelaza, mogu biti opasni - priča Mitrović.

Kako kažu iz MUP Srbije, tokom 2016. godine na teritoriji Beograda prijavljeno je ukupno 33.647 nestanaka ili gubitaka ličnih dokumenata - ličnih karata, pasoša, saobraćajnih i vozačkih dozvola.

Lična karta

3.553 dinara

Pasoš

5.198 dinara

Vozačka dozvola

2.036 dinara

Saobraćajna dozvola

3.654 dinara

Zdravstvena knjižica

400/469 dinara

Kreditna kartica

200- 3.000 dinara

Karta za biblioteku

200-300 dinara

Izvor: Vebsajt Blic, Milica Rašić, 20.02.2017.
Naslov: Redakcija