Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PENZIONERSKOJ KARTICI: Kartica neće ugrožavati bezbednost penzionera i sadržaće samo osnovne podatke o najstarijim sugrađanima


Penzioneri u Srbiji će najverovatnije već od 1. aprila imati na raspolaganju identifikacione kartice koje će ih predstavljati u svakodnevnom životu. To znači da ubuduće u novčaniku neće morati da imaju poslednji ček od penzije kako bi dokazali svoj status, već će njegovu funkciju preuzeti pomenuta kartica. Njihova izrada penzionere neće koštati ni dinara, s obzirom na to da će ih PIO fond praviti o svom trošku. Svaki korisnik će je dobiti pri isplati penzije od poštara, dok će je oni koji novac podižu u banci dobijati u filijalama PIO fonda.

Kako najavljuju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kartica neće ugrožavati bezbednost penzionera i sadržaće samo osnovne podatke o najstarijim sugrađanima. Dokaz da su u penziji do sada je predstavljao penzioni ček, pa se on koristio za popuste pri kupovini u supermarketima, za administrativne zabrane, besplatne lekarske preglede koje organizuju pojedine opštine, odlaske u pozorišta, izlete ili banje, a često i u ustanovama državne uprave za podizanje određenih dokumenata, ili kao dokaz da nisu u radnom odnosu.

- Dokument o isplati novca iz PIO fonda bio je jedini validan papir uz koji se dolazilo do izvesnih povlastica, a sada će tu ulogu imati identifikaciona kartica. Na njoj će se nalaziti određeni podaci - ime, prezime i adresa korisnika, iznos cele i dela penzije koji se isplaćuje, filijala i broj tekućeg računa, matični broj, ukupne obustave penzije, koliko je umanjenje po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016) i koje je vrsta penzije. To su sve lični podaci korisnika koje je mogao da vidi svako kada je penzioner dokazivao svoj status - objašnjavaju u Ministarstvu.

Nedavno je donet Pravilnik o penzionerskoj kartici ("Sl. glasnik RS", br. 11/2018) Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje kojim se reguliše ta oblast. Pravilnik je stupio na snagu, što znači da će u narednih mesec-dva svaki od oko 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiti karticu koja će služiti samo za identifikaciju, odnosno za ostvarivanje njihovih prava u vezi s penzijsko-invalidskim osiguranjem, ali i ostvarivanjima određenih povlastica pri kupovini u prodajnim objektima.

Sa karticom su njihovi lični podaci apsolutno zaštićeni. Niko više neće moći da ih vidi, niti da vidi iznos penzije, što se moglo videti na penzionom čeku.

Jedan od razloga zbog kojih su se nadležni odlučili za uvođenje identifikacione kartice je veliki uspeh "senior" kartica koje su pre nekoliko meseci uvedene u Beogradu i koje su naišle na veliko interesovanje kako penzionera, tako i kompanija koje nude popuste. Ukoliko bi lokalne samouprave obezbedile određene popuste, ona bi mogla na lokalnom nivou da ima funkciju senior kartice.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 19.02.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija