Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA ZA IZMENE ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Sindikat novinara Srbije traži da se zakonskim izmenama omogući transformisanje Radio-televizije Kragujevac u regionalni javni servis, rad nacionalne novinske agencije Tanjug i "oživljavanje" Međunarodnog radija Srbije, obezbedi transparentnost vlasništva u medijima i javnost svih stranih donatora, preispitaju odredbe o funkcionisanju konkursnih komisija, precizira pojam "medijski ekspert" i definišu okviri za uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima


Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije i sve šefove poslaničkih grupa da hitnom izmenom Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje) omoguće transformisanje Radio-televizije Kragujevac u regionalni javni servis.

"To je jedini način da se zaustavi agonija kroz koju, posle privatizacije, prolaze svi zaposleni ali i javnost Kragujevca, koja je ostala bez informacija značajnih za centar Šumadije", smatra SINOS.

Inicijativu o hitnoj promeni medijskih zakona podržavaju i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR) i Društvo novinara Vojvodine (DNV).

Njihov je stav i da zakonskim izmenama treba omogućiti rad nacionalne novinske agencije Tanjug i "oživljavanje" Međunarodnog radija Srbije, obezbediti transparentnost vlasništva u medijima i javnost svih stranih donatora, preispitati odredbe o funkcionisanju konkursnih komisija, precizirati pojam "medijski ekspert" i definisati okvire za uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija