Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U POSTUPKU ZA RATNE ZLOČINE: NE POSTOJI OSNOV DA SRBIJA UKINE ZAKON I ODUSTANE OD GONJENJA OSUMNJIčENIH ZA RATNE ZLOčINE BEZ OBZIRA NA NACIONALNU PRIPADNOST


Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao anticivilizacijske izjave hrvatskih zvaničnika, Ministarstva branitelja i hrvatskih udruženja proisteklih iz građanskog rata da Srbija treba da ukine Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine ("Sl. glasnik RS", br. 67/2003, 135/2004, 61/2005, 101/2007, 104/2009, 101/2011 - dr. zakon i 6/2015 - dalje: Zakon) i istakao da za ukidanje tog Zakona nema osnova.

Linta je ukazao da ne postoji osnov da Srbija ukine navedeni Zakon i da odustane da goni osumnjičene za ratne zločine bez obzira na nacionalnu pripadnost.

On je podsetio i da je univerzalna nadležnost tekovina međunarodnog humanitarnog prava i da krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti spadaju u brigu cele međunarodne zajednice.

Linta je takođe podržao izjavu rukovodioca Tužilaštva za ratne zločine, Milana Petrovića, da Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona i da će ga Tužilaštvo primjenjivati u punoj meri u obimu.

On se složio da bi stavljanje navedenog Zakona van snage dovelo do toga da Srbija više ne bi mogla da goni odgovorne za ratne zločine i da bi oni izbegli krivičnu odgovornost.

"To potvrđuje činjenica da u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini nema političke volje da se procesuiraju ratni zločini protiv srpskih civila i zarobljenika. Jedan od dokaza jeste da u Hrvatskoj postoji samo jedna pravosnažna presuda za brojne zločine u akciji Oluja", zaključuje Linta. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 17.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija