Zastava Bosne i Hercegovine

SAVET KOMISIJE ZA ZAŠITU KONKURENCIJE ZABRANIO INFOSTANU DA BEZ SAGLASNOSTI GRAĐANA UVRŠTAVA NOVE KOMERCIJALNE USLUGE NA SVOJIM RAČUNIMA


Kako se navodi u saopštenju Komisije postupak, koji je pokrenut 26. oktobra prošle godine, je prekinut i biće nastavljen ukoliko u naredne tri godine Infostan ne bude postupao po nalozima Komisije.

Preduzeću JKP Infostan Tehnologije naloženo je da trajno izmeni svoju poslovnu politiku tako što će ulistavanje novih komercijalnih usluga vršiti ili na osnovu pisane saglasnosti građana Beograda koji su u sistemu objedinjene naplate komunalnih usluga ili obaveštenjem korisniku da će uplatom posebne uplatnice dati saglasnost za ulistavanje te stavke na račun Infostana.

Naloženo je i da izlistavanje stavki sa računa sistema objedinjene naplate vrši na zahtev korisnika koji su u sistemu objedinjene naplate komunalnih usluga, uz obavezu da na svojim šalterima primi svaki pisani zahtev za izlistavanje komercijalne stavke sa računa, istu stavku izlista od sledećeg računa i o tome obavesti davaoca konkretne usluge.

Infostan društvima za osiguranje ne sme da daje izdvojene informacije o korisnicima koji nisu osigurani. U izvršenju te obaveze dozvoljena je mogućnost pružanja informacija o korisnicima koji su već osigurani kod tog konkretnog osiguravača.

Infostan je obavezan da objavi na internet stranici svaku novu mogućnost ulistavanja novih stavki, sa detaljnim objašnjenjima korisnicima.

Preduzeću JKP Infostan Tehnologije je naloženo da u naredne tri godine dostavlja Komisiji na uvid svaki sledeći ugovor koji bude zaključen sa nekom trećom stranom zainteresovanom za korišćenje komercijalnih uslova Infostana, uz zahtev za davanje mišljenja.

Kako se navodi u saopštenju, Savet Komisije je odluku o prekidu postupka doneo ceneći da se usvojenim merama u potpunosti otklanja opasnost da se na tržištu nastave radnje koje su dovele do osnovane pretpostavke povrede konkurencije, a na osnovu koje je i pokrenut postupak po službenoj dužnosti.

Oktobra prošle godine korisnici Infostana u Beogradu dobili su račune uvećane za 200 dinara na ime osiguranja domaćinstva, a kako je tada objašnjeno u preduzeću reč je bila o neobavezujućoj ponudi građanima da osiguraju domaćinstvo i stvari u njemu.

Izvor: Tanjug, 17.08.2016.
Naslov: Redakcija