Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSKUPŠTINA RS: ZAVRŠENA RASPRAVA O AMANDMANIMA NA IZMENE ZAKONA O RADU I ZAKONA O PIO


Posle skoro 12 sati rasprave poslanici Skupštine Srbije završili su pretres oko 200 amandmana na predložene izmene Zakona o radu i Zakona o PIO i o tim rešenjima će se izjasniti sutra. Sednica na kojoj će poslanici glasati počinje u 10 sati.

Na izmene Zakona o radu uloženo je 168, a na izmene Zakona o PIO 13 amandmana. Vlada je prihvatila tri amandmana na izmene Zakona o radu i dva na izmene Zakona o PIO.

Tokom rasprave, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da će predloženim odredbama radnici biti mnogo bolje zaštićeni, u čemu će aktivniju i značajniju ulogu nego do sada imati i inspekcija.

Postojeći ugovori će biti čuvani na određenom mestu i samom činjenicom da će inspektor moći kroz centralni registar odmah da se upozna sa tim da li je radnik prijavljen ili ne, značajno će biti smanjena mogućnost zloupotrebe, rekao je pored ostalog Vulin.

Opozicija je nastavila da kritikuje predložena rešenja, naglašavajući da usvajanje tih izmena neće omogućiti novo zapošljavanje i privlačenje stranih investicija.

Odbor Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva odlučio je sinoć da Skupštini Srbije predloži dva amandmana od ukupno 169 koje su poslanici uložili na izmene i dopune Zakona o radu i jedan amandman, od ukupno 12 predloženih, na izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Posle više od pet sati rasprave, na kojoj se većina amandmana detaljno obrazlagala, Odbor je odlučio da Skupštini Srbije predloži i po jedan svoj amandman na oba zakona.

Odbornici su prihvatili amandman kojim je dodato da se ugovor o radu ne može zaključiti sa usvojiocem ili usvojenikom, a ne samo sa supružnikom, kako je to bilo predviđeno.

Prvobitno je u predlogu zakona pisalo "ukoliko zaposleni nastavi da izvršava poslove na nezadovoljavajući način nakon proteka određenog roka".

Izvor:

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je:

Email Print