Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: OD 8. JUNA 2016. GODINE ORGANI UPRAVE SU DUżNI DA PO SLUżBENOJ DUżNOSTI PRIBAVE PODATKE OD DRUGOG ORGANA UMESTO STRANAKA, A OD JUNA 2017. GODINE STRANKE ćE PROTIV NEAżURNE UPRAVE MOćI DA PODNOSE PRITUżBE PREKRšAJNOM SUDU


Zaposleni u opštini Gornji Milanovac već razmenjuju podatke iz službenih evidencija, a od 8. juna 2016. godine, kada ta odredba Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon) počne da se primenjuje, to će biti obaveza svih koji rade u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički.

Ona je podsetila da će službenici biti obavezni da podatke koji već postoje u službenim evidencijama razmenjuju sa drugim zaposlenima u državnim organima i neće više smeti da ih traže od građana koji će, ukoliko se to ipak dogodi, moći da podnesu prijavu Prekršajnom sudu.

Udovički je rekla da zaposleni građanima već obezbeđuju 25 usluga na taj način, među kojima je ostvarivanje prava na roditeljski dodatak za koji je ranije bilo potrebno pet dokumenata i više od mesec dana čekanja, dok se sada rešenje dobija samo sa ličnom kartom u roku od tri do sedam dana.

"Uprava mora da bude profesionalna i odvojena od političkog ciklusa. Građani Gornjeg Milanovca treba da budu svesni da su u ovom trenutku uživali privilegiju koja ne sme da se izgubi zbog političkog ciklusa. Važno je da u trenutku promene vlasti ne počinjemo sve ponovo da gradimo od nule", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, da bi najtraženije usluge u lokalnim samoupravama zaživele na taj način, potrebna je samo dobra volja i drugačija organizacija posla, dok će za neke druge usluge, koje se odnose na privrednu delatnost, to biti malo složeniji proces.

"Ne toliko zbog tehničkih pitanja već zato što se, na primer, Geodetski zavod ili Agencija za privredne registre, finansiraju iz naknada i taksi", navela je Udovički.

Ona je navela da je najvažnije da građani postanu svesni da imaju to pravo, da kada donesu ličnu kartu nema potrebe da donose i izvod iz matične knjige, na primer, jer država o njima već ima taj podatak.

"Moramo zajedno da radimo na promeni načina razmišljanja, a lokalni službenici, kao i predstavnici državnih organa moraju međusobno da razgovaraju", zaključila je Udovički.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.05.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija