Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: OPšTINE NAJKASNIJE DO 5. SEPTEMBRA MORAJU DOSTAVITI SPISKOVE NELEGALNO IZGRAđENIH OBJEKATA ZA RUšENJE


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradski menadžer Beograda Goran Vesić sastali su se sa predsednicima beogradskih opština kako bi ih upozorili da su odgovorni za istinitost i blagovremeno dostavljanje spiskova za rušenje nelegalnih objekata u Beogradu koji se ne mogu ozakoniti.

Oni su tom prilikom predsednicima opština poručili da će snositi posledice svi koji pokušaju da izigraju zakon.

Kako bismo izbegli bilo kakvu mogućnost za neprimenjivanje Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015), očekujemo od svih predsednika opština da nam odgovaraju za spiskove za rušenje koje će dostaviti, navela je Mihajlović.

Ona je naglasila da je Zakon isti za sve građane Srbije, i objekti građeni bez papira nakon usvajanja Zakona, ne mogu da se ozakone i biće rušeni.

Mihajlović i Vesić su naložili svim predsednicima opština da najkasnije do 5. septembra dostave spiskove koji će biti verodostojna lista za rušenje divljih građevina.

Nakon ovog sastanka održana je i sednica Koordinacionog tela na kojoj su precizirani kriterijumi za utvrđivanje redosleda rušenja.

To su pre svega zaštita javnog interesa što znači da će biti srušeni svi objekti izgrađeni na javnim površinama ili površinama planiranim za izgradnju objekata ili prostora javne namene, potom objekti koji imaju najveće odstupanje u odnosu na važeći planski dokument te kriterijum zaštite susedskih prava.

Uz pojačani inpekcijski nadzor postupka u primenu Zakona uključeni su i predstavnici tužilaštva, sudova i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.06.2016.
Naslov: Redakcija