Zastava Bosne i Hercegovine

ZAVRŠENA TREĆA SEDNICA PROLEĆNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE RS: USVOJENI ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU I LEKS SPECIJALIS O PROJEKTU "BEOGRAD NA VODI"


Poslednjeg dana rada u okviru treće sednice Skupština Srbije izabrala je 18 sudija za osnovne sudove u Novom Sadu, Nišu i Sjenici, koji se prvi put biraju na tu funkciju.

Usvojeno je i autentično tumačenje jedne od odredbi Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje je tražila grupa od 15 poslanka, a koji su ukazali da postoji nedoumica o tome da li se zvanje "nastavnik" odnosi samo na zaposlene u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, ili i na nastavno osoblje visokoškolskih ustanova.

Poslanici su treću sednicu prolećnog zasedanja započeli 2. aprila, u okviru koje su usvojili Zakon o inspekcijskom nadzoru i leks specijalis o projektu "Beograd na vodi".

Nova sednica zajkazana je već za četvrtak 16. aprila na kojoj će poslanici kao prvu tačku dnevnog reda razmatrati izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje predviđaju obaveznu vakcinaciju, za koju nije potreban pisani pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta, čiji je cilj izmena da se postigne visoki stepen imunizacije i zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Skupštinski Odbor za zdravlje i porodicu jednoglasno je prihvatio predložene izmene, uz poruku da država treba da stane iza imunizacije i pošalje jasnu poruku da vakcinacija dece nije štetna.

Na dnevnom redu biće i potvrđivanje sporazuma Srbije sa Kanadom, Jermenijom, Gruzijom i Ukrajinom u raznim oblastima, kao i predlog odluke o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju.

Izvor: Tanjug, 15.4.2015.