Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA OSMA SEDNICA KOMISIJE ZA SPROVOĐENJE NACIONALNE STRATEGIJE ZA REFORMU PRAVOSUĐA U PERIODU OD 2013. DO 2018. GODINE


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa razmotrila predlog ažuriranog i izmenjenog Akcionog plana, kao i izveštaj relevantnih subjekata o primeni Zakonika o krivičnom postupku.

Selaković je na osmoj sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa u periodu od 2013. do 2018. godine, održanoj u Advokatskoj komori Srbije, ukazao na značaj ažuriranja Akcionog plana, s obzirom na to da je Srbija sa EU u januaru otpočela pregovore o poglavljima 23 i 24, što je od ključnog značaja za napredak naše zemlje u procesu evropskih integracija.

Ministar je naglasio da je Akcioni plan za sprovođenje ove strategije sastavni deo svih priprema Srbije za skrininge i dalje korake u pregovaračkom procesu.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević istakla je da je reforma pravosuđa, odnosno proces izgradnje sistema vladavine prava kao osnovnog postulata društva, neohodan Srbiji zbog samog društva i stvaranja okvira za bolje poslovno okruženje i zaštitu ljudskih prava.

Miščević je naglasila da je reforma pravosuđa baza reformisanja čitavog društva, i ponovila da pregovarački proces sa EU ne može da bude uspešan ukoliko ne postoji zajednički rad u cilju uspešne i celovite primene strategije reforme pravosuđa.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 14.4.2014.