Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ENERGETSKI ZAŠTIĆENOM KUPCU, ODNOSNO UGROŽENOM KUPCU TOPLOTNE ENERGIJE: USVAJANJEM NOVE UREDBE BIćE REšENO PITANJE żALBI POTROšAčA, ZBOG čEGA SU POJEDINE ODREDBE VAżEćEG PROPISA PROGLAšENE NEUSTAVNIM


Odlukom Ustavnog suda odredbe čl. 5. do 8. Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 90/2013, 44/2014 - dr. pravilnik, 124/2014 - dr. pravilnik, 40/2015 - dr. pravilnik i 82/2015 - odluka US - dalje: Uredba) su od 28. septembra 2015. godine van snage.

Reč je o odredbama koje regulišu sam postupak (dokazivanje i sl.) za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca koji se pokreće podnošenjem zahteva za sticanje statusa nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, odnosno odredbe o izdavanju i vremenu važenja uverenja o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca.

Ministar rudarstva i energetike je potvrdio, da će i pored odluke Ustavnog suda, svi koji su ostvarivali pravo zaštićenih kupaca i oktobru 2015. godine dobiti umanjene račune. Radna grupa Vlade Republike Srbije u saradnji sa Svetskom bankom priprema novu Uredbu, čija se primena očekuje od novembra 2015. godine.

Novom Uredbomutrostručiće se broj energetski zaštićenih kupaca, najavljuju u Ministarstvu.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu, Mirjane Filipović i novom Uredbom svi primaoci socijalne pomoći automatski će ulaziti na listu energetski zaštićenih kupaca. Jedna od novina predviđena Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014), usklađenim sa trećim energetskim paketom Evropskih direktiva, je da se pored postojećih zaštićenih kupaca pridodaju i oni čije je zdravlje ugroženo ukoliko dođe do prekida gasa odnosno eletrične energije.

Novom Uredbom biće predviđeno da se zahtevi za sticanje statusa zaštićenog kupca i dalje podnose u lokalnim samoupravama, ali će za razliku od sporne Uredbe kupci imati i mogućnost žalbe, ako do toga dođe. Žalbe će samim tim kao drugostepeni organ obrađivati institucije koje su za to nadležne, odnosno ministrstva koja tu budu prepoznata.

Trenutno u Srbiji postoji 70 hiljada energetski zaštićenih kupaca, ali se novom Uredbom planira povećanje tog broja na preko 200 hiljada kako je i predviđeno u saradnji sa svim relavantnim institucijama.

Do usvajanja nove Uredbe važiće naplata u skladu sa postojećom, dok lokalne samouprave neće biti u mogućnosti da primaju nove zahteve za ostvarivanje prava energetski zaštićenog kupca.

Izvor: Vebsajt RTS, 11.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija