Zastava Bosne i Hercegovine

DEO DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA TRAŽI SAMOSTALNOST U IZBORU TUŽIOCA ZA RATNE ZLOČINE


Pred novom vladom u naredne dve nedelje naći će se predlog novog tužioca za ratne zločine. Kako "Novosti" saznaju, postupak je pri kraju, preostalo je još samo da Državno veće tužilaca (DVT) utvrdi formalnu listu kandidata sa rang-liste, sačinjene posle razgovora sa onima koji su konkurisali za ovu funkciju i ocene njihovih kolega.

Jedan broj izabranih članova DVT zalaže se da, za razliku od prošlog puta, kada su Vladi prosto prosleđena sva imena onih koji su ispunjavali uslove, sada budu prosleđena samo imena onih koja su dobila najviše bodova. Ovo se, pre svega, odnosi na izbor 33 tužioca za upražnjena tužilačka mesta, za koje je sproveden postupak pred prethodnim sazivom DVT, ali nije isključeno da će se primeniti i na izbor tužioca za ratne zločine.

Izborni članovi Veća žele da DVT preuzme svoju ulogu u zaštiti samostalnosti tužilaštva, a bez uticaja na izbor tužilaca, kako kažu, ono to neće moći.

- Jedan broj članova Veća insistiraće na tome da lista kandidata za Vladu bude sastavljena od onih koji su dobili najviše bodova na rang-listi, a ne da lista jednostavno bude prosleđena Vladi na dalju odluku. Da li će taj stav dobiti većinu, videćemo - poručuju izborni članovi DVT.

Kako kažu, lista koja ide na Vladu, u skladu sa zakonom, trebalo bi da sadrži samo jedno ime, ako taj kandidat ima bod i više od ostalih. Ako je razlika manja od boda, onda lista sadrži dva ili više imena. U vezi sa ovim pitanjem već je održana dramatična sednica DVT, početkom leta.

Kada su u pitanju kandidati za tužioca za ratne zločine, na listi se našlo pet imena, od kojih je najviše imala zamenica tužioca za ratne zločine Snežana Stanojković. Iza nje su bili aktuelni rukovodilac tog Tužilaštva Milan Petrović, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić, zamenik republičkog javnog tužioca Đorđe Ostojić i zamenik višeg javnog tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić.

Tužilaštvom za ratne zločine od januara, kada je tužilac Vladimir Vukčević otišao u penziju, rukovodi vršilac funkcije Milan Petrović. Krajem prošle godine izbor tužioca je propao jer nijedan kandidat nije dobio većinu glasova u parlamentu. Zbog duge "obezglavljenosti" ovog organa, Srbija je dobila "packu" od haškog tužioca Serža Bramerca pred Savetom bezbednosti.

Izvor: Novosti, V. Crnjanski Spasojević 10.08.2016.