Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VRAćANJU ODUZETE IMOVINE I OBEšTEćENJA: EFIKASNIJE POSTUPANJE PO ZAHTEVIMA I VRAćANJE ZEMLJIšTA, KOJE JE U KOMASACIJI, U NATURI


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju će omogućiti efikasnije postupanje po zahtevima i vraćanje zemljišta, koje je u komasaciji, u naturi rečeno je u Kragujevcu, na prvoj javnoj raspravi Nacrta tog zakona, održanoj 11. juna 2015. godine.

Cilj izmena i dopuna Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, prema rečima pomoćnika ministra pravde, Čedomira Backovića, je da se postupak u okviru postojećih rešenja učini što efikasnijim, te da se od javnih rasprava očekuje poruka zainteresovanih lica za Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013 i 142/2014).

Direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić, rekao je da se predloženim izmenama zakona reguliše vraćanje zemljišta koje je komasirano.

"Dosadašnja zakonska rešenja su praktično i davala pravo i onemogućavala članom zakona da se to pravo ostvari. Sadašnjim predloženim izmenama ćemo ponuditi takva rešenja koja će omogućiti da se zemljište, koje je u komasaciji, praktično vrati u naturi i skoro smo sigurni, u 90 odsto slučajeva u relativno kratkom roku, od par godina", rekao je Sekulić.

Izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju predviđa se i vraćanje zgrada pet ambasada, koje su bile u postupku restitucije, od kojih su neke već sada napuštene.

Sekulić navodi da je najviše problema u vraćanju oduzete imovine prisutno kod poljoprivrednog zemljišta, te da će se to pitanje sada rešiti.

Sekulić je govorio i o dosadašnjim rezultatima i naveo da je u građanskoj restituciji vraćeno oko 220.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, preko milion kvadratnih metara građevinskog zemljišta, oko 3.000 hektara šumskog zemljišta, 3.400 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je u vrednosnom smislu, oko milijardu evra.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 11.06.2015.