Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O PRIVATIZACIJI


150 dana za rešavanje sudbine preduzeća u restrukturiranju doneće izmene Zakona o privatizaciji o kojima je Skupština Srbije  završila načelnu raspravu.

Da li su izmene nova šansa za preduzeća u restrukturiranju, znaće se do kraja godine. Za sada, kako ističu u sindikatima, sprečeno je masovno pokretanje prinudne naplate i stečajevi.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da će izmene Zakona o privatizaciji omogućiti očuvanje radnih mesta, kao i ulaganja zainteresovanih za neka od 164 preduzeća u restrukturiranju.

  • Izmene zakona inicirane su odlukom Ustavnog suda kojom je utvrđeno da je neustavna odredba Zakona o privatizaciji koja onemogućava prinudnu naplatu potraživanja od preduzeća do završetka postupka restruktuiranja. Ta odluka Ustavnog suda trebalo bi da stupi na snagu 14. maja.

"Ako bi ta odluka stupila na snagu umanjila bi se imovina i vrednost tih preduzeća, a odbili bi se zainteresovani partneri", kazao je Selaković obrazlažući zakonski predlog pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Selaković je naveo da je reč o tačno 164 preduzeća u restrukturiranju, a da za "nemali" broj njih postoje zainteresovani investitori.

"Reč je o preduzećima važnim za region, sa velikim brojem zaposlenih", kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, predloženim rešenjem se stvara mogućnost da se taj problem reši u realizaciji strateških partnerstava i pod povoljnim privatizacijama.

On je naveo da ako bude počela prinudna naplata postoji i mogućnost da ne mogu svi poverioci da naplate potraživanja, pa da oni koji to nisu uspeli tuže Srbiju pred Evropskim sudom u Strazburu.

  • Izmene zakona o privatizaciji dostavljene su u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, kako bi bile usvojene pre 14. maja i stupanja na snagu odluke Ustavnog suda.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da postoji interesovanje ozbiljnih stranih kompanija za pojedina srpska preduzeća u restruktuiranju.

Izvor: