Zastava Bosne i Hercegovine

DOJČE BANK: EVRO ĆE PASTI NA 0,85 DOLARA DO 2017.


Najuticajnija nemačka poslovna banka Dojče bank prognozira da će vrednost zajedničke evropske valute, koja pada već neko vreme, do 2017. godine biti na nivou od 0,85 dolara za evro. Vrednost evra je samo od početka februara pala za 7 centi i trenutno je na 12-godišnjem minimumu.

Stručnjaci nemačke Commerz banke tvrde da se samo jedna trećina aktuelnog pada evra ima pripisati labavljenju monetarne politike Evropske centralne banke, koja je upravo počela sa realizacijom 1,5-godišnjeg programa upumpavanja 1.100 milijardi evra u monetarni sistem preko otkupa obveznica.

Devizni stručnjaci Dojče bank prognoziraju da će evro ove godine pasti na 1 dolar, 2016. godine na 0,90 dolara za evro, a 2017. godine na 0,85 dolara.

Oni upozoravaju da se trenutno registruju rekordni odlivi portfolio investicija iz evrozone, u koju je posle finansijske krize stiglo više investicija ne-Evropljana nego što su Evropljani uložili van evrozone što je rezultiralo njenim platno-bilansnim suficitom.

Povlačenje kapitala iz evrozone vodiće ne samo slabljenju evra nego i smanjivanju prinosa na kapital, tvrdi Dojče bank.

Stručnjaci glavnih nemačkih poslovnih banaka smatraju da snažan pritisak na evro stiže i sa druge strane Atlantika gde se očekuje da Američke federalne rezerve povećaju kamatnu stopu.

Izvor: Portal Ekonomske vesti, 11.03.2015.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: