Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 4,25 ODSTO, USVOJENA ODLUKA O IZMENI ODLUKE O KAMATNIM STOPAMA NBS


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procentnih poena, tako da ona od 11. februara 2016. godine iznosi 4,25 odsto.

Istovremeno, Izvršni odbor je usvojio i Odluku o izmeni Odluke o kamatnim stopama Narodne banke Srbije, kojom je smanjen koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa ± 2,0 odsto na ± 1,75 odsto. Ta mera, po oceni Izvršnog odbora, doprineće daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom novčanom tržištu, postepenom smanjenju raspona između izvršne i referentne stope i jačanju transmisije kroz kanal kamatnih stopa.

Odluka Izvršnog odbora da smanji referentnu kamatnu stopu opredeljena je očekivanim niskim inflatornim pritiscima po osnovu većine domaćih faktora, ali i nižim troškovnim pritiscima i pritiscima na strani tražnje iz međunarodnog okruženja. Sve izvesnije usporavanje rasta pojedinih zemalja u usponu, pre svega Kine, moglo bi imati negativne efekte na globalnu tražnju i privredni rast, posebno na brzinu oporavka zone evra, našeg najznačajnijeg trgovinskog partnera. Na smanjenje inflatornih pritisaka deluje i dalji pad svetske cene nafte i drugih primarnih proizvoda i njihov niži očekivani rast u narednom periodu. U takvim okolnostima moguće je i da će se normalizacija monetarne politike FED-a odvijati sporijom dinamikom nego što se prethodno očekivalo. Pored toga, monetarna politika Evropske centralne banke dodatno je ublažena u decembru, a najavljena je i mogućnost uvođenja novih ekspanzivnih mera u martu.

Izvršni odbor je ocenio da će do umerenog rasta međugodišnje inflacije doći od sredine godine i da bi ona krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Narodna banka Srbije će nastaviti pažljivo da prati kretanja u međunarodnom okruženju i da, kao i do sada, koristi sve raspoložive mere kako bi inflacija ostala niska i stabilna, što je, uz očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i relativno stabilan devizni kurs, uslov za ubrzan, ali održiv privredni rast. Ublažavanju eventualnih eksternih šokova bitno doprinose i postignuti rezultati u oblasti fiskalne konsolidacije i održivosti javnih finansija, unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta i smanjenja spoljne neravnoteže.

Narodna banka Srbije očekuje da će nastavak ublažavanja monetarne politike biti praćen daljim padom kamatnih stopa na kredite i nastavkom započetog oporavka kreditne aktivnosti, što će doprineti i većim investicijama.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. marta 2016. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.02.2016.