Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA KOJE NEMAJU ŽIVIH ZAKONSKIH NASLEDNIKA: MREżA ZA RESTITUCIJU NAVODI DA JE ZA SPROVOđENJE OVOG ZAKONA POTREBNA IZMENA ZAKONA O VRAćANJU ODUZETE IMOVINE I OBEšTEćENJU KAKO BI SE UKLONILE PREPREKE ZA VRAćANJE IMOVINE U NATURI


Predlog zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, prema najavama, dobiće podršku svih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ambasador Izraela ocenio je ovaj zakon kao plemeniti srpski gest i uzor drugim zemljama. Iz Mreže za restituciju napominju da su za sprovođenje te odluke neophodne i izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US), kako bi se uklonile prepreke za vraćanje imovine u naturi.

Pokretna i nepokretna imovina, poljoprivredno i građevinsko zemljište, fabrike, radionice, škole, bolnice na spisku su imovine žrtava Holokausta bez naslednika.

"Posle razbojničkog otimanja imovine, nažalost, žrtve ne može niko da vrati. Ukoliko bude vraćena, ona će omogućiti jevrejskoj zajednici da obavlja sve svoje funkcije – i socijalne, i kulturne, i verske, i sve druge", ističe predsednik Saveza jevrejskih opština Robert Fuks.

Ambasador Izraela, Josef Levi, ističe da je ovo važan trenutak za našu solidarnost i zajedničku istoriju. "Srbija je danas uzor drugim evropskim zemljama, predstavila je rešenje koje bi drugi trebalo da preuzmu. Ovo je plemenit srpski gest – biti punog srca, biti svestan prošlosti, biti pravedan i dobar", ocenio je Levi.

Predlog zakona predviđa da imovina koju nema ko da nasledi pripadne jevrejskim opštinama. A planirana je i novčana nadoknada, godišnje 950.000 evra, na periodu od 25 godina, počev od 1. januara 2017. godine.

Ministar pravde, Nikola Selaković, kaže da su taksativno navedene aktivnosti na koje se usmeravaju prihodi koji se ostvare primenom zakona, a propisano je i sačinjavanje programa upravljanja prihodima Saveza jevrejskih opština Srbije i jevrejskih opština.

Za donošenje Zakona o vraćanju imovine oduzete žrtvama Holokausta i drugim žrtvama fašizma, Srbija se obavezala 2009. godine Terezinskom deklaracijom usvojenom u nekadašnjem logoru za Jevreje u Češkoj.

"Da bi se vraćanje imovine Jevrejima primenilo u potpunosti neophodno je izmeniti Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju kako bi se uklonile prepreke za vraćanje imovine u naturi na šta su upozorili i Evropska komisija i Evropski parlament svojom rezolucijom pre nedelju dana", ukazuje Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Od 82.500 Jevreja koji su živeli u Jugoslaviji, svega njih 14.000 je uspelo da preživi Holokaust. Tri hiljade porodica nema ko da nasledi.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Vučićević, 10.02.2016.
Redakcija