Zastava Bosne i Hercegovine

EUPRAVA: Od 1.marta 2016. prijava novorođenčadi iz porodilišta preko interneta


Od 1. marta 2016. godine roditelji će moći odmah preko interneta, još u porodilištu, da prijave novorođenče, najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički. Ona je na konferenciji "eUprava kao temelj savremene države" rekla da će to biti omogućeno, jer se očekuje da od marta 2016. godine počne realizacija projekta "eBeba".

Prema njenim rečima, cilj tog projekta je da skrati šetnje, administrativne procedure i troškove roditeljima koji se javljaju zbog registracije deteta.

Ona je dodala da se trenutno otklanjaju i usaglašavaju administrativne procedure, jer treba da se stvore i tehničke mogućnosti da projekat zaživi u predviđenom roku.

"eUprava je ključni temelj da se dođe do savremene države, a to je pokazalo i iskustvo razvijenih zemalja", navela je Udovički najavivši i da se sledeće godine očekuje i početak realizacije projekta elektronske pisarnice. Ona je podsetila da u Beogradu postoji Katalog elektronskih usluga u kojem je 156 elektronskih servisa od kojih je 100 namenjeno građanima, a ostalo privredi, dodajući da je već registrovano 300.000 redovnih korisnika.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da je taj Katalog koji je predstavljen u septembru građani uveliko koriste i to najviše za prijave inspekcijama i izvode iz matične knjige rođenih.

Prema njegovim rečima, procene su da će prelazak na elektronsko poslovanje umanjiti za "nekoliko desetina miliona dinara" troškove Grada, a najznačajnija ušteda biće u papiru od oko 35 miliona dinara samo za izvode iz matične knjige rođenih.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, rekao je da je eUprava veoma značajna i za državu i za građane jer smanjuje administrativna opterećenja i omogućava brže završavanje poslova naglašavajući da je istraživanje pokazalo da jedan direktor 20 odsto svog vremena utroši na administrativne procedure.

On je naglasio da eUprava povećava i transparentnost i smanjuje prostor za korupciju.

Predsednik Američke privredne komore, Zoran Petrović, rekao je da je privredi potreban kvalitetan servis u državi, ali da u Srbiji još nije uspostavljen željeni obim elektronskih usluga.

Izvor: Vebsajt Politika, 10.12.2015.
Naslov: Redakcija