Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Bez promena u oblasti boljeg ostvarivanja ljudskih prava


Zaštitnik građana Saša, Janković, ocenio je da u 2015. godini nije u potpunosti uklonjena nijedna od ključnih prepreka bržem, boljem i pravednijem ostvarivanju prava građana.

Ombudsman je u saopštenju, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, naveo da pravosuđe nije do kraja stalo na noge, da je administracija još preopterećena politizacijom i partijskim kadrovima, kao i da je najopasnija neformalna veza tabloida i države.

Janković je naveo da se Srbija suočava sa rastućom izbegličkom krizom, da se nije osramotila u tretmanu izbeglica, ali da je potrebno uraditi više na poboljšanju uslova prihvata.

Ombusman je naveo da se građani sve ozbiljnije suočavaju sa posledicama ekonomske krize, a da pritužbe koje dobija potvrđuju da mere štednje i druge restrikcije koje je Vlada Republike Srbije uvela kako bi obezbedila ekonomsku stabilnost, i dalje naročito teško pogađaju najsiromašnije slojeve stanovništva.

On je pozdravio nastojanja da se izbegne smanjenje najnižih zarada i penzija, ali i istakao da je nužno preduzimati i druge korake kako bi se najugroženijim slojevima stanovništva olakšao život.

Janković je naveo da je tokom godine zabeležen i zabrinjavajući porast nasilja nad decom, uključujući i seksualno nasilje i nasilje nad ženama.

"Postupanja organa su vrlo često neefikasna, nepravovremena, nisu u skladu sa težinom koju nasilje ima i posledicama koje ostavlja, i pokazuju visok stepen nerazumevanja nasilja i posebno osetljivog položaja žene žrtve", naveo je Ombudsman.

Ombudsman je primetio da se Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 109/2005 - ispr., 57/2011, 110/2012 - odluka US, 119/2012, 99/2014, 123/2014 i 126/2014 - odluka US) propisano pravo na naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja veoma često otežano ostvaruje ili sa višemesečnim kašnjenjem, usled neažurnosti organa ili neusklađenosti zakonskih propisa.

Stanje u oblasti prava osoba sa invaliditetom je i dalje nezadovoljavajuće, naveo je Ombudsman, dok je stanje u oblasti prava nacionalnih manjina, a naročito prava Roma, kao posebno osetljive društvene grupe, ukazuje na to da donošenje zakona i normativni okvir, koji je opravdano ocenjen kao dobar, nisu dovoljni za njihovo potpuno i blagovremeno ostvarivanje. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija