Zastava Bosne i Hercegovine

NEMA ZASTOJA U PREGOVORIMA EU-SRBIJA: NOVINA: SREDSTVA PRETPRISTUPNE POMOćI I DIREKTNO ZA BUDżET


Pravna baza Paragraf Lex

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da nema zastoja u procesu pregovora o prijemu Srbije u EU, već da taj proces teče vrlo aktivno i dinamično.

"Važno je reći da nema zastoja u procesu pregovora. Ove nedelje čuo sam od ljudi koji bi trebalo da su upućeni da je došlo do zastoja. To nije istina", kazao je Devenport na skupu o pretpristupnoj pomoći EU IPA 2 u narednom ciklusu pretpristupne pomoći EU.

Devenport je podsetio da je završen skirning - pregled uskladjenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim za 23 poglavlja i da se sada radi na izveštajima sa skrininga. Dodao je da će članice EU odlučivati o daljim koracima u procesu pregovora.

Devenport je kazao da se vrlo aktivno radi na pripremama akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i da je Evropska komisija unapred dobila nacrt akcionog plana za poglavlje 23 koji će detaljno proučiti.

Devenport je rekao da će se narednim ciklusom finansijske podrške EU zemljama u procesu pristupanja usredsrediti na izgradnju demokratskih institucija, jačanje vladavine prava, refomu pravosudja i državne uprave, osnovna prava i borbu protiv diskriminacije.

Po njegovim rečima, težište će biti i na ekonomskom upravljanju, a novina IPA 2 je da će se prvi put obezbediti i budžetska podrška, odnosno deo sredstava će ići direktno u budžet a koristiće se za reforme.

Izvor: Beta, 9.12.2014.