Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE: PACIJENTI ćE MOćI DA BIRAJU DA LI ćE DA SE LEčE U DRżAVNOJ ILI PRIVATNOJ PRAKSI BEZ DODATNOG PLAćANJA


Pravna baza Paragraf Lex

Ako se najavljena reforma primarne zdravstvene zaštite sprovede u punoj meri, pacijenti će konačno moći da biraju da li će da se leče u državnoj ili privatnoj praksi bez dodatnog plaćanja. Samo sa zdravstvenom knjižicom ići će kod svog porodičnog lekara, odnosno lekara opšte prakse, pedijatra ili ginekologa, bez obzira na to da li je on u privatnom ili državnom sektoru.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je nedavno, najavljujući reformu primarne zdravstvene zaštite i niz promena koje će je pratiti, istakao da država mora da prizna da u ovom momentu nema dovoljno kapaciteta da svim građanima pruži zdravstvenu zaštitu u najkraćem roku.

Državne zdravstvene ustanove su prebukirane, liste čekanja ogromne, sistem pati od velikog manjka osoblja. Čak ni najavljeno zapošljavanje 780 medicinskih radnika, čime se prekida zabrana zapošljavanja radnika u državnoj medicinskoj službi, neće osetno promeniti situaciju, jer veliki broj lekara, naročito specijalista, uskoro odlazi u penziju.

S druge strane, u privatnom sektoru radi više od 3.700 stalno zaposlenih lekara, i veliki broj konsultanata, koji mogu da značajno rasterete državni sistem. Ipak, u prethodnoj godini, od 1.500 privatnih zdravstvenih ustanova, sa republičkim Fondom zdravstvenog osiguranja ugovor su sklopile samo tri.

"Naše udruženje već 24 godine zagovara izjednačavanje privatnog i državnog sektora zdravstva, jer je to evropski standard, uspešan u mnogim zemljama", napominje prof. dr Višeslav Hadžitanović, predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije, dodavši da prema podacima udruženja oko 40 odsto građana koristi usluge privatnog zdravstvenog sektora, najviše dijagnostičke i specijalističke službe. 

Izvor: Večernje novosti, 9.12.2014.