Zastava Bosne i Hercegovine

IPARD PROGRAM ZA REPUBLIKU SRBIJU ZA PERIOD 2014-2020. GODINE: 175 MILIONA EVRA ZA UNAPREđENJE RURALNIH PODRUčJA I PODIZANJA KAPACITETA I KONKURENTNOSTI POLJOPRIVREDE. NOVAC SE MOżE KORISTITI ZA PRIMARNU PROIZVODNJU MESA, MLEKA, VOćA I POVRćA, ZA NJIHOVU PRERADU, ZA KUPOVINU MEHANIZACIJE I ZA SEOSKI TURIZAM


IPARD je program predpristupne pomoći zemljama kandidatima Evropske unije, namenjena podizanju konkurentnosti srpske poljoprivrede i dostizanju EU standarda.

Srbiji je preko tog mehanizma, do 2020. godine, na raspolaganju 175 miliona evra, a novac se može povući na osnovu projekata za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, za ruralni razvoj, Dragan Mirković.

Mirković očekuje da će prvi konkursi biti raspisani u drugoj polovini 2016. godine i da će se precizniji datum znati kada finalna revizija iz Brisela, koja uskoro stiže u Srbiju, odobri početak programa.

Mirković kaže da Ministarstvo već dve godine na terenu upoznaje poljoprivrednike sa procedurama i mehanizmima, kako bi bili spremni za pripremu projekata za konkurisanje za IPRD program i dodaje da očekuje veliko interesovanje.

Kako kaže, nada se da će Srbija uspeti da iskoristi sav dostupan novac.

Izvor: Vebsajt B92, 08.05.2016.
Naslov: Redakcija