Zastava Bosne i Hercegovine

DO SADA 20 POGLAVLJA PROŠLO SKRINING, OVE NEDELJE SKRINING U OBLASTI INFORMACIONOG DRUŠTVA I MEDIJA, A NAREDNE SPOLJNA BEZBEDNOSNA POLITIKA


Šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da je do sada skrining prošlo 20 poglavlja i da će ove nedelje u Briselu početi skrining u oblasti informacionog društva i medija.

"Ove nedelje spremamo se za Brisel gde imamo bilateralni skrining u oblasti informaciono društvo i mediji gde ćemo prvi put razgovarati o paketu tri medijska zakona, koja su sada potpuno pripremljena za usvajanje u skupštini", rekla je Miščević novinarima na promociji knjige "Cvjećarnica u Kući cveća".

Ona je dodala i da će naredne nedelje biti još jedan skrining i to u vezi sa poglavljem "Zajednička spoljna bezbednosna politika".

"Tako da ćemo ovaj mesec i ovaj prvi deo pred letnji raspust Evropske komisije završiti sa 22 poglavlja koja su ušla u proces skrininga. Ovaj tempo ćemo zadržati i u drugoj polovini godine", poručila je ona.

Osvrnula se i na poglavlje 27 o zaštiti životne sredine, koje je ocenjeno kao loše, i kazala da ima i drugih poglavlja koja bi mogla biti "jarko crvena" kao i to.

"Još nismo završili sve skrininge i nismo videli sve probleme. Nemojte zaboraviti - poljoprivreda je veliko poglavlje. Zašto je ova oblast koja se odnosi na zaštitu životne sredine tako žarko crvena - zato što je veliko po broju pravila koje treba da se unesu u domaći pravni poredak, zato što to dugo traje i zato što je jako skupo", ukazala je Miščević.

Kaže i da je prema prvim proračunima za sve što je potrebno promeniti u ovom poglavlju neophodno "negde oko 11 milijardi, ali to je bez efekta recimo na privredu".

"To nije puna cena, zato svi u potpunosti podržavaju ideju dužeg tranzicionog perioda i nalaženja što boljeg načina za snalaženje u ovoj oblasti. Neće biti ni malo lakše u oblasti poljoprivrede koja je takođe jako velika", istakla je Miščević.

Prema njenim rečima, integracije nisu jednostavan posao, ali je dobro što se krenulo u promene, "jer njih radimo zbog nas, a ne EU".

Ona je naglasila da ne postoji znak pitanja u pogledu evropskih integracija Srbije i u vezi sa tim šta je put kojim zemlja treba da ide.

"Međutim, na tom putu neće biti jednostavno. Jedno je ono što vi želite i za šta ste tehnički spremni, a to je da zaista otvorite neka poglavlja, a drugo je šta je zaista izvodljivo", poručila je Miščević.

Izvor: Tanjug