Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: DO IZBORA NOVIH ORGANA AKS, PREDSEDNIK, NADZORNI ODBOR I DISCIPLINSKI ORGANI IZ PRETHODNOG SAZIVA OBAVLJAćE POSLOVE I ZADATKE IZ SVOJIH NADLEżNOSTI


Advokatska komora Srbije saopštila je da će do izbora novih organa te komore, predsednik, nadzorni odbor i disciplinski organi iz prethodnog saziva obavljati poslove i zadatke iz svojih nadležnosti, i istovremeno pozvala beogradsku advokatsku komoru da u što kraćem roku sprovede izbore.

U saopštenju se ukazuje da bez izbora predstavnika Advokatske komore Beograda u Skupštini i Upravnom odboru Advokatske komore Srbije ne može da se sazove ni izborna sednica Skupštine AKS, niti mogu da se sprovedu izbori za organe AKS novog saziva za period od 2016. do 2020. godine.

Upravni odbor AKS je na sednici održanoj 7. juna 2016. godine razmatrao pravne posledice presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je potvrđena presuda Višeg suda u Beogradu i da je zaključio da pravne posledice te presude nastupaju sa danom njenog dostavljanja AKS odnosno 1. maja 2016. godine.

Zbog toga se, kako se navodi, u skladu sa Zakonom o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US) i Statutom Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012 i 86/2013)pozivaju organi AKS predhodnog saziva (predsednik, nadzorni odbor i disciplinski organi) da "do izbora i potvrde mandata novoizabranih organa ove Komore obavljaju poslove i zadatke iz svojih nadležnosti".

Funkciju predsednika Advokatske komore Srbije će do izbora novog predsednika vrišiti advokat Dragoljub Đordević koji je tu funkciju obavljao u prethodnom mandatu.

Advokatska komora Srbije će vršiti sva javna ovlašćenja koja su joj poverena Zakonom o advokaturi u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), zakonom i Statutom AKS.

Izborna skupština AKB trebalo bi da se održi krajem oktobra, ali to još nije izvesno.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.06.2016.
Naslov: Redakcija