Zastava Bosne i Hercegovine

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE: OBRAZLOžENJE ZA VEćE POREZE JE SAMO, KAKO PIšE NA REšENJIMA, DA SU U SKLADU SA ZAKONOM O POREZIMA NA DOHODAK GRAđANA?


Veći nameti paušalcima u Srbiji i povećanje poreza i do 150 odsto oteraće mnoge poreske obveznike u sivu zonu.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kaže za „Novosti“ da je takvo povećanje poreza u ovakvoj situaciji, u kakvoj je naše društvo, u najmanju ruku – neprimereno.

- Sudovi zbog raznih reformi više od šest meseci ne rade, pa ni advokatura nema posla – kaže Đorđević. – Nije nam jasno čime su se rukovodili oni koji su povećavali toliko poreze. Država mora pažljivo da planira poresku politiku, a ne da šalje takva rešenja sa udvostručenim porezima. Uputstva Poreskim upravama očigledno su loše sačinjena, jer su u nekim opštinama u našoj branši podigli poreze 120 odsto, kao na primer u Boru, a u nekim beogradskim opštinama samo 20 odsto.

U paušalno oporezovane delatnosti spadaju i instalaterski radovi u građevinarstvu, malterisanje, ugradnja stolarije, postavljanje podova, bojenje i zastakljivanje, razni završni radovi…

U Srbiji je trenutno oko 60.000 takvih firmi, koje zapošljavaju oko 150.000 radnika. Granica za paušalno oporezivanje je šest miliona dinara godišnje, a ko god ostvari veći prihod ulazi u sistem plaćanja PDV.

- Obrazloženje za veće poreze je samo, kako piše na rešenjima, da su u skladu sa Zakonom o porezima na dohodak građana – kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

– U stvari, došlo je do prebacivanja poreskih obveznika iz pojedinih delatnosti u više razrede.

Privrednici u Srbiji traže da se sa ministarstvima privrede i finansija mesečno održavaju sastanci na kojima bi se razmatrala ekonomska situacija i prevazišli svakodnevni problemi.

- Više puta smo se obraćali Ministarstvu finansija i tražili da se uspostave jedinstveni kriterijumi za naplatu poreza na teritoriji Srbije i spreči dalje opterećivanje najmanjih i najslabijih na tržištu, ali nikakav odgovor nismo dobili – tvrde u Uniji poslodavaca.

Godinama je trend konstantnog povećavanja poreza i doprinosa, prometi opadaju, a troškovi nam godišnje rastu i do 30 odsto – kaže za „Novosti“ Marko Trivunović.

 Večernje novosti (novosti.rs)

Izvor: