Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 4 ODSTO, USVOJENE IZMENE ODLUKE O KAMATNIM STOPAMA NBS, KOJOM JE KORIDOR KAMATNIH STOPA U ODNOSU NA REFERENTNU KAMATNU STOPU SMANJEN SA ±1,75 ODSTO NA ±1,50 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na sednici održanoj 7. jula 2016. godine, da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procentnih poena, tako da ona od tog datuma iznosi 4 odsto.

Istovremeno, Izvršni odbor je usvojio i izmenu Odluke o kamatnim stopama Narodne banke Srbije, kojom je koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu dalje smanjen sa ±1,75 odsto na ±1,50 odsto. Ta mera, po oceni Izvršnog odbora, doprineće daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom novčanom tržištu, postepenom smanjenju raspona između prosečne repo stope ostvarene na repo aukcijama i referentne kamatne stope, kao i jačanju transmisije kroz kanal kamatnih stopa.

Donoseći odluku o daljem smanjenju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je ocenio da će se niski inflatorni pritisci zadržati i u narednom periodu, pre svega po osnovu većine domaćih faktora. Na niske inflatorne pritiske ukazuju i dodatno snižena inflaciona očekivanja tržišnih učesnika. Sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi se nastavlja. Smanjena je spoljna neravnoteža, a njeno dalje smanjenje očekuje se i u narednom periodu. Bolje makroekonomske performanse naše ekonomije i njene izglede za naredni period potvrdio je u junu i Međunarodni monetarni fond, a agencija Fitch Ratings je 17. juna 2016. godine povećala kreditni rejting Srbije.

Izvršni odbor je ocenio i da rast neizvesnosti u međunarodnom okruženju nalaže opreznost monetarne politike. Ona se pre svega odnosi na efekte koje će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imati na međunarodna finansijska i robna tržišta, a time i na zemlje u usponu, pa i Srbiju. Pored boljih makroekonomskih performansi naše ekonomije, spoljni rizici mogli bi biti umanjeni mogućim dodatnim ekspanzivnim merama monetarne politike Evropske centralne banke i Banke Engleske, kao i sporijim zaoštravanjem monetarne politike FED-a od prethodno očekivanog.

Izvršni odbor je konstatovao da, u postojećim okolnostima, smanjenje referentne kamatne stope na 4 odsto obezbeđuje vraćanje inflacije u granice cilja sledeće godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. avgusta 2016. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 07.07.2016.