Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA ZA USVAJANJE ZAKONA "RODITELJ - NEGOVATELJ", KOJI BI IZJEDNAČIO STATUS RODITELJA DECE SA INVALIDITETOM SA STATUSOM NEGOVATELJA - HRANITELJA


U Srbiji živi nekoliko hiljada dece sa posebnim potrebama koja zahtevaju celodnevni nadzor i negu. Zakon "roditelj - negovatelj", trebalo bi da omogući da roditelji imaju ista prava kao hranitelji, kako decu ne bi morali da daju trećem licu. Ipak, taj Predlog zakona, nije ušao u skupštinsku proceduru.

Usvajanjem Zakona "roditelj negovatelj" – bilo bi sprečeno da deca sa posebnim potrebama nužno budu izmeštena iz svojih primarnih porodica jer roditelji nisu u mogućnosti da se o njima brinu, pojašnjava predsednica Udruženja "Sreća", Sandra Ivanković.

"Mi ne tražimo da nas država plaća. Mi samo tražimo kvalitetniji ekonomski status za našu decu kao što ih imaju ljudi koji usvajaju našu decu, jer prosto moramo da shvatimo da ovo nije obično roditeljstvo, mi odgajamo osobe sa invaliditetom koji će to trajno ostati i koje će ostati iza nas", tvrdi Ivankovićeva.

Iako je inicijativa došla do Narodna skupštine Republike Srbije, predlog nije usvojen, objašnjava poslanica Nevena Stojanović koja je bila predlagač. Sastanak sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prošao je bez rezultata. Sastanak se završio na obećanjima da će staviti zakon na finansijsku procenu i da će uraditi sve moguće analize.

"U skladu sa time, ja sam postavljala poslanička pitanja, molivši da dobijem odgovor, međutim, odgovori su bili uopšteni i neprecizni", ističe Stojanovićeva.

Kao neko ko je uspeo da se izbori za svoj cilj, Bojana Mirosavljević, inicijator "Zojinog zakona" - Zakon o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 8/2015), kaže da je važno da Zakon roditelj-negovatelj bude usvojen.

"Tu je roditelj stavljen u vrlo nezahvalan položaj da bira između svog bolesnog deteta i posla. Jednostavno, roditelj nije u mogućnosti da ide na posao jer tom detetu treba nega 24 sata. To je jedan začarani krug u koji roditelj ulazi i iz kojeg neće izaći sigurno ni u narednom periodu", kaže Mirosavljević.

Udruženja roditelja najavljuju da će nakon izbora, ponovo pokrenuti inicijativu, nadajući se njenom usvajanju u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt RTV, Milena Kadić, 07.04.2016.