Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ULAGANJIMA: CILJ ZAKONA JE POVEćANJE INVESTICIJA, IZJEDNAčAVANJE STRANIH I DOMAćIH ULAGAčA I OSNIVANJE RAZVOJNE AGENCIJE SRBIJE


Vlada Republike Srbije usvojila je 2. oktobra 2015. godine Predlog zakona o ulaganjima i uputila ga poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije na usvajanje.

Cilj tog zakona je unapređenje investicionog okruženja, podsticanje direktnih ulaganja radi jačanja ekonomskog i privrednog razvoja, rasta zaposlenosti, izjednačavanje tretmana domaćih i stranih ulagača kroz stvaranje privlačnijeg poslovnog ambijenta.

Po objašnjenju ministra privrede, Željka Sertića, nakon konsultacija sa Svetskom bankom i MMF-om, Srbija će imati najbolji Zakon o ulaganjima u regionu, koji će omogućiti ozbiljan pristup velikim investitorima.

Srbija prvi put treba da dobije Zakon o ulaganjima čiji je cilj povećanje investicija, izjednačavanje domaćih i stranih ulagača i osnivanje Razvojne agencije Srbije, objasnio je Sertić.

Svetska banka je pre nekoliko godina uradila veliko istraživanje, izabrala deset najboljih zakona i napravila uputstvo kako se prave zakoni o ulaganjima. To su uglavnom zakoni promotivnog karaktera, ali su okrenuti onima koji žele da ostvare profit u određenim zemljama. Mi smo po tom radu definisali naše okvire, ozbiljnu strukturu koja do sada nije postojala i odgovornosti za nečinjenje u određenim postupcima, a s druge strane, operativno definisali nov način rada preko razvojne agencije Srbije, naglasio je Sertić.

Predlog zakona predviđa da se gase dve postojeće agencije i smanjuje broj radnih mesta, ali da će u Razvojnoj agenciji Srbije posao naći mladi ljudi sa znanjem jezika. Drugim rečima, Srbija će kroz taj Zakon imati potpuno drugačiju strukturu rada sa investitorima, kao i garancije koje treba da da strancima i domaćim kompanijama koje reinvestiraju ovde i otvaraju nova radna mesta.

Osnovna ideja u Predlogu zakona je da će od sada svaka lokalna samouprava formirati svoju kancelariju za investicije, kojom će upravljati savetnik za ulaganja te će za svako pojedinačno ulaganje biti formiran projektni tim koji će se starati o tome da investitor dobije tačna obaveštenja o svim dokumentima koje mora da pribavi, a zatim i o tome da mu u obećanom roku budu izdate sve dozvole i odobrenja.

Investicije će po tome gde se realizuju biti podeljene na one od lokalnog značaja i one od regionalnog, kao i na investicije od posebnog značaja kojima će rukovoditi Vlada Republike Srbije preko nove Razvojne agencije Srbije. To znači da će Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Nacionalna agencija za regionalni razvoj prestati da postoje, a sve njihove dosadašnje poslove preuzeće novooosnovana Razvojna agencija Srbije.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 06.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija