Zastava Bosne i Hercegovine

U PROCEDURI IZMENE I DOPUNE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: PROPISUJE SE OBAVEZA VISOKOšKOLSKIM USTANOVAMA DA UčINE DOSTUPNOM JAVNOSTI DOKTORSKU DISERTACIJU PRE NJENE ODBRANE


Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru krajem jula i početkom avgusta nekoliko zakonskih predloga i izmena zakona, među kojima su i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Predsednica parlamenta Maja Gojković najavila je ranije u izjavi Tanjugu da bi krajem avgusta, pored rebalansa budžeta, koji se očekuje u proceduri i o tim zakonskim rešenjima poslanici trebalo da raspravljaju, s obzirom da akademska školska godina počinje 1. oktobra.

Nova zakonska rešenja, pored ostalog, trebalo bi da reše probleme koji su se pojavili u praksi prilikom upisa poslednje godine studija. Ukoliko predloženi zakon bude usvojen, studenti koji imaju manje od 60 ESPB i na budžetu su i samofinansirajući koji imaju manje od 37 ESPB bodova moći će da upišu poslednju godinu studija.

Precizirano je da školska 2014/2015. godina prelazni period sa pet ispitnih rokova.

Izmene Zakona predviđaju i da studenti koji su započeli osnovne studije po starom nastavnom planu i programu, imaju pravo da ih završe najkasnije do kraja školske 2015/2016. godine, odnosno do kraja školske 2016/2017. godine za studente upisane na integrisane studije iz medicinskih nauka.

Studenti upisani na magistarske studije moraju da ih završe najkasnije do kraja školske 2015/2016. godine.

Studenti koji su završili magistarske studije mogu da se upišu na treću godinu doktorskih akademskih studija, u odgovarajućoj oblasti i da se iz budžeta finansiraju ako su u školskoj 2013/2014, odnosno 2014/2015. godini ostvarili najmanje 48 ESPB bodova.

Vlada je predloženim izmenama Zakona definisala da se propisuju rokovi u procesu akreditacije u skladu sa preporukama Agencije za borbu protiv korupcije.

Propisuje se i obaveza visokoškolskim ustanovama da učine dostupnom javnosti doktorsku disertaciju pre njene odbrane, obavezu univerziteta da uspostavi javni digitalni repozitorijum u kome će se čuvati odbranjene doktorske disertacije, sa odgovarajućom dokumentacijom i da Ministarstvu dostave kopiju za centralni repozitorijum. 

Izvor: Tanjug, 6.8.2014.