Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA SPREMNA ZA OTVARANJE POGLAVLJA 23 I 24


Pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, reformu pravosuđa i osnovna prava, biće otvorena u junu 2016. godine, izjavila je šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Tanja Miščević.

Miščević očekuje da će nakon otvaranja tih poglavlja biti otvoreno i Poglavlje 5, koje se tiče javnih nabavki, a koje je prema njenim rečima, jedno od prvih poglavlja za koje je Srbija dobila izveštaj gde se kaže da je dosta urađeno.

Ona je istovremeno ukazala na to da je pregovaračka pozicija za Poglavlje 5 gotova, pri čemu su je usvojile i Vlada i Narodna skupština Republike Srbije.

Miščević dalje navodi da se trenutno radi na pregovaračkoj poziciji za otvaranje Poglavlja 13 o ribarstvu, za koje očekuje da će biti otvoreno tokom 2017. godine.

"Upravo radimo na pregovaračkoj poziciji i zato hoćemo da imamo što bolje ideje kako ona treba da izgleda. Znamo da je jedan od ključnih zadataka napraviti strategiju takozvane akvakulture što je dosta veliki posao, pa sa ovim poglavljem nećemo žuriti da bude pošto-poto gotovo, jer zaista hoćemo da iskoristimo sve njegove mogućnosti", rekla je Miščević.

Ona je navela da je reč o slatkovodnom ribarstvu i ribnjacima, što je do sada bilo zanemareno a ima veliki potencijal.

Srbija, kao zemlja koja nema izlaz na more, mora da uskladi i tome prilagodi svoju regulativu, te da unese u domaće pravo mogućnosti koje ribrstvo kao industrijska grana pruža.

"Ovo poglavlje ima veliki potencijal, jer je jedno od onih oblasti za koje država može da očekuje značajnija sredstva iz ribarskog fonda kad postane članica EU, a u ranijoj fazi i iz IPARD-a", rekla je ona.

Izvor: Press služba Vlade i Tanjug, 06.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija