Zastava Bosne i Hercegovine

SVE VEĆI BROJ ŽALBI U VEZI KRŠENJA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA


Poverenik Rodoljub Šabić upozorio je danas sve subjekte koji vrše vlast, raspolažu javnim ovlašćenjima, novcem i dobrima i nosioci su obaveza po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, da ništa, pa ni predizborna atmosfera, ne sme biti razlog i opravdanje za neadekvatan odnos prema pravima javnosti.

S tim u vezi, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ističe da je zabrinjavajuć rastući broj žalbi koji prima.

On je naveo da je samo tokom februara registrovan 551 predmet iz oblasti slobode pristupa informacijama, a u velikoj većini je reč o žalbama.

Šabić je rekao da su obaveze prema javnosti i građanima, pre svega nešto što je utvrđeno i uređeno zakonom, a to bi samo po sebi moralo biti dovoljno.

"Ipak, dodaću i to da je nimalo slučajno, u našoj Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije transparentnost podignuta na rang jednog od nekoliko fundamentalnih načela", naveo je Šabić u saopštenju dostavljenom medijima.

Strategija, kako je rekao, izričito predviđa garancije transparentnosti u postupku donošenja i sprovođenja odluka, kao i omogućavanje građanima pristup informacijama u skladu sa zakonom.

Prema njegovim rečima, transparentnost nije važna samo sa stanovišta borbe protiv korupcije, već i sa stanovišta realnog ostvarivanja niza tranzicionih ciljeva odnosno načela na kojima se zasniva demokratsko društvo, kao što su - dobra uprava, demokratska kontrola vlasti, racionalnost, odgovornost...

"S tim u vezi, podsetiću i na to da sam krajem prošle godine uputio Narodnoj skupštini poseban izveštaj koji govori o ozbiljnim problemima u sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u državnim preduzećima, koji Skupština, koja je ubrzo raspuštena, nije razmatrala", podvukao je Šabić.

Šabić je rekao da potcenjivanje značaja činjenica koje ukazuju na nerazumevanje i nepoštovanje obaveza prema javnosti, pogotovo kad su propraćeni "hroničnim odsustvom odgovornosti" za kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, izvesno i neminovno udaljavaju od ostvarivanja navedenih ciljeva.

Izvor: