Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: STUDENTI SE PROTIVE UVOđENJU LINEARNOG MODELA FINANSIRANJA - SUFINANSIRANJA, NA OSNOVU KOGA ćE STUDENT "ZASLUżIVATI VEćI UDEO IZ BUDżETA" U SKLADU SA USPEHOM NA STUDIJAMA I SOCIO-EKONOMSKIM STATUSOM


Tema koja je u najavljenoj reformi visokog obrazovanja podigla najviše prašine jeste predlog da se umesto sadašnjeg modela budžetskog i samofinansiranja uvede sufinansiranje studija.

Uvođenje sufinansiranja na fakultetima najavljeno je u oktobru prošle godine, za oktobar 2016. godine. Ovakav vid finansiranja podrazumevao bi da neki studenti plaćaju 10, a neki 90 odsto školarine.

Sa tom odredbom Nacrta zakona o visokom obrazovanju, u većini slučajeva, nisu saglasni novosadski studenti.

Jedna školska godina iziskuje oko 20.000 dinara, ako se izostave troškovi stanovanja i hrane.

Studenti koji su na budžetu, imaju pravo da koriste usluge doma i menze. Dom prve kategorije košta 1.860 dinara, a druge 1.430, dok je jedan obrok od 30 do 70 dinara.

"Kada to saberete, ukoliko student stanuje u domu prve kategorije i ukoliko koristi svih 30 obroka, 30 doručaka, ručkova i večera, proizilazi da budžetski student plaća nešto manje od 7.000 dinara kompletnu uslugu koja se tiče smeštaja i ishrane u Studentskom centru Novi Sad", objašnjava Jovan Bjelobaba, direktor Studentskog centra.

U državama Evropske unije troškovi studija prilagođeni su životnom standardu, kaže Stefan Velja, dobitnik zlatne medalje na festivalu pronalazaka "Eureka", koji je dobio priliku da studira u Beču.

"Osetna je razlika u ceni za studente koji dolaze iz zemalja Evropske unije i za one iz država koje nisu članice. Cena semestra je za njih više nego dvostruko niža, a neke takse i ostale stvari, koje ja moram da plaćam, studenti iz zemalja Evropske unije ne moraju. Cena semestra je 350 evra za državljane Evropske unije, dok je 750 za mene", ističe Stefan Velja.

Uz tu cenu od 750 evra, potrebno je finansirati i troškove smeštaja i hrane. Studentski dom u Beču košta oko 200 evra.

Izvor: Vebsajt RTV, Milana Milovanov, 04.04.2016.
Naslov: Redakcija