Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU KRIVIČNIH SANKCIJA: U SKLADU SA ZAKONOM RAZLOZI ZA ODLAGANJE KAZNE ZATVORA SU ROđENJE DETETA, BOLEST OSUđENIKA ILI BLISKOG SRODNIKA, SEZONSKI RADOVI KADA NEMA KO DRUGI DA IH OBAVLJA ILI NEKI NEODLOżAN POSAO KOJI BI MOGAO DA IZAZOVE ZNATNU MATERIJALNU šTETU


U Srbiji je 2015. godine 280 osuđenika tražilo odlaganje izvršenja zatvorske kazne pred Prvim sudom u Beogardu, 151 molba je usvojena. Zatvori su puni, pa se na izdržavanje kazne svakako čeka.

Nije retkost da neko odloži izdržavanje zatvorske kazne, ali 2015. godina će ostati upamćena po odlaganju zatvora zbog rijaliti programa.

Kada sud donese pravnosnažnu presudu, nju je teško ili gotovo nemoguće osporiti, ali je moguće nebrojeno puta odložiti izdržavanje kazne.

"Zakon o izvršenju krivičnih sankcija ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014) ne ograničava eksplicitno koliko se puta može podneti molba, iz čega proizilazi da može nebrojeno puta, ali kaže se da, ukoliko se posumnja na zloupotrebu, da takva molba bude odbijena", navodi Ivana Ramić iz Prvog osnovnog suda.

U skladu da Zakonom razlozi za odlaganje kazne su rođenje deteta, bolest osuđenika ili bliskog srodnika, sezonski radovi kada nema ko drugi da ih obavlja ili neki neodložan posao koji bi mogao da izazove znatnu materijalnu štetu. Rijaliti je, prema mišljenju Višeg suda u Beogradu, baš takav posao.

"To je nelogična odluka. Imamo stotine slučajeva u kojima građani, seljaci traže odlaganje izvršenja od tri ili četiri meseca da bi orali njivu, pa im se dešava da budu odbijeni, a sa druge strane imamo odlaganje zbog rijalitija, koji kod većine građana izaziva negativne kritike. To je sasvim nelogično i neprihvatljivo", kaže Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Prvi osnovni sud smatrao je da rijaliti nije pravi razlog za odlaganje kazne i da je osuđenik u vreme sklapanja ugovora o učešću u tom programu već znao kada treba da se javi na izdržavanje. Pre toga mu je već odložen zatvor zbog rođenja deteta. Ali Viši sud je drugačije odlučio.

Izvor: Vebsajt B92, 04.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija