Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATI I MINISTARSTVO NA PRAGU POSTIZANJA DOGOVORA


Stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije u velikoj meri su približili stavove za rešvanje zahteva advokature povodom izmene Zakona o javnom beležništvu i nadaju se skorom dogovoru.

Sledeći sastanak na kojem će se raspravljati o tehničkim detaljima izmena propisa zakazali su za četvrtak, 08. januar.

Stručni tim AKS je dobio uveravanja Ministarstva pravde da bi zakon mogao i formalno da bude izmenjen na vanrednom zasedanju Skupštine Srbije čime bi se stvorili uslovi za prekid obustave rada. Pregovorima je utvrđeno da javnobeležnički zapis neće više biti obavezan za sve ugovore koji se tiču prometa nepokretnosti.

"Ograničili smo slučajeve kojima je javnobeležnički zapis - oblik i forma za pravne poslove, za sve ostale privatne pravne poslove, odnosno privatne isprave ćemo predvideti solemnizaciju - potvrdu od strane javnog beležnika i time bi naši zahtevi bili zadovoljeni", rekla je Predsednica Advokatske komore Čačak i član stručnog tima AKS Jasmina Milutinović.

Ona je istakla da neće biti nikave forme "fakultativne solemnizacije" koja je pominjana u javnosti u poslednjem periodu.

Milutinović je objasnila da izmene zakona idu u pravcu da - ispravu koju sastavi advokat ili sam građanin, "javni beležnik overeva, potvrđuje u obliku solemnizacije".

Javno beležnički zapis koji sastavlja javni beležnik ostaće kao obavezna forma samo kada su u pitanju pravni poslovi poslovno nesposobnih lica, lica sa invaliditetom, i za lica na zakonskom izdržavanju.

Upitana da li je Ministarstvo pristalo na sve zahteve advokature, ona je odgovorila da su timovi kroz razgovore došli do rešenja koji zadovoljavaju zahteve advokata u meri koja će obezbediti prekid obustave rada.

Pomomoćik ministra pravde i član stručnog tima Čedomir Backović izrazio je nadu da će pregovori rezultirati dogovorom koji će biti "na podjednako zadovoljstvo obe strane".

Izvor: Tanjug, 05.01.2014.