Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: ROK ZA ZAMENU STARIH ZDRAVSTVENIH KNJIżICA NOVIM ELEKTRONSKIM BIćE PRODUżEN DO 31. DECEMBRA 2016. GODINE


Rok za zamenu starih papirnih zdravstvenih knjižica novim elektronskim biće produžen do 31. decembra 2016. godine ukoliko parlament usvoji predložene izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Po važećem zakonu predviđeno je da osiguranici do polovine ove godine zamene svoja zdravstvena dokumenta, ali je rok pomeren do kraja 2016. godine. Nova cena izdavanja elektronske zdravstvene kartice biće 400 dinara, ali je predviđeno da 1,2 miliona najasiromašnijih građana Srbije te kartice dobiju besplatno.

Elektronske knjižice preduslov su za uvođenje elektronskog recepta, elektronskog uputa, elektronskog zakazivanja kod lekara, što će olakšati pacijentima, posebno hroničnim bolesnicima, ali i smanjiti troškove za štampanje recepata i uputa.

Izmena zakona o zdravstvenom osiguranju nalazi se na dnevnom redu aktuelne sednice parlamenta, a ukoliko ga poslanici usvoje stupa na snagu sedam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Opozicioni poslanici u parlamentu su zatražili da građani budu oslobođeni plaćanja troškova zamene starih zdravstvenih knjižica novim elektronskim, jer, kako kažu, građani svakog meseca izdvajaju za zdravstveno osiguranje i ne treba da se opterećuju još jednim nametom.

Izvor: Tanjug, 4.9.2014.