Zastava Bosne i Hercegovine

10. DECEMBRA 2014. GODINE SASTANAK PREDSTAVNIKA SAVETA ADVOKATSKIH KOMORA I PRAVNIH UDRUŽENJA EVROPE, INTERNACIONALNE ADVOKATSKE ASOCIJACIJE I MEĐUNARODNE UNIJE ADVOKATA SA PREMIJEROM I MINISTROM PRAVDE


Predstavnici Saveta advokatskih komora i pravnih udruženja Evrope (CCBE), Internacionalne advokatske asocijacije i Međunarodne unije advokata će se 10. decembra sastati sa premijerom i ministrom pravde, rekao je predsednik Advokatske komore Srbije. Cilj tih razgovora je, kako navodi, pronalazak adekvatnog rešenja koje bi okončalo „nedopustivu situaciju“ u kojoj se našlo srpsko pravosuđe.

Prema njegovim rečima, Advokatska komora Srbije će predložiti formiranje radne grupe sastavljene od predstavnika Ministarstva pravde i advokata koja bi se intenzivno sastajala kako bi se što pre rešio problem zbog koga je pravosuđe u Srbiji skoro tri meseca u blokadi. Takav pristup bi, dodaje on, mogao da dovede do pozitivnog ishoda „u kom niko ne bi izašao kao poražen“.

- Samo zato što nema formalnih pregovora ne znači da nema pomaka - rekao je Đorđević.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine, rekao je: - Istina je da zahtevamo i povlačenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći iz skupštinske procedure, ali motiv za to je, što taj zakon, poput Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, narušava prava građana i predstavlja udar na nezavisnost advokature - naveo je Sikimić.

Paušalni porez za advokate biće maksimalno do 10 odsto veći nego prethodne godine, izjavio je ministar pravde Srbije prilikom otvaranje zgrade Prekršajnog suda u Šapcu. On je dodao da je usvojen predlog advokata o nivou oporezivanja za ovu godinu. „Ispred suda su me dočekali advokati i na razočaranje nekih bio je to prijatan susret. 

Izvor: http://www.danas.rs, : V. J