Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UREĐENJU SUDOVA: NAJAVLJENA RACIONALIZACIJA RADA PRAVOSUDNIH ORGANA


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je, tokom zvanične posete Subotici, sa predsednicima sudova i javnim tužiocima o uslovima i rezultatima rada ovih pravosudnih institucija.

On je, govoreći o racionalizaciji rada i troškova, najavio da u narednom periodu Ministarstvo pravde planira formiranje centralizovanih, odnosno zajedničkih administrativnih službi za potrebe pravosudnih institucija.

Subotica je, kako je rekao, dobar primer za to, budući da su sudovi i tužilaštva smešteni u okviru iste zgrade.

Ministar je objasnio da informatička ili služba računovodstva mogu da budu zajedničke za veći broj pravosudnih organa u svim onim slučajevima gde to uslovi dozvoljavaju, kao na primer u manjim mestima gde su sudovi i tužilaštva u neposrednoj blizini ili su smešteni u istoj zgradi.

Prema njegovim rečima, nedavne izmene i dopune Zakona o uređenju sudova predviđaju takvo organizovanje administrativnih poslova.

Selaković je poručio da će takav način funkcionisanja pomoćnih službi doprineti racionalizaciji troškova i jednoobraznom radu pravosudnih organa, što dovodi do bolje kontrole i efikasnosti.

Ministarstvo će, kako je potvrdio, nastaviti da pruža podršku unapređenju infrastrukturnih i kadrovskih kapaciteta pravosudnih institucija.

On je dodao da je do sada više od 60 odsto odobrenih zapošljavanja za potrebe pravosudnih institucija bilo za potrebe javnih tužilaštava, u cilju jačanja primene novog Zakonika o krivičnom postupku, odnosno tužilačke istrage.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 3.8.2014.