Zastava Bosne i Hercegovine

SVETSKA BANKA: SRBIJA DA UTVRDI BROJ VIšKA ZAPOSLENIH DO KRAJA JUNA 2016. GODINE


Broj zaposlenih u javnom sektoru koji će 2016. godine ostati bez posla zavisiće od analiza koje Svetska banka i Vlada Republike Srbije trenutno sprovode, a obuhvataju i zdravstvo, obrazovanje i sektor socijalne zaštite.

Svetska banka od Vlade Republike Srbije očekuje da do kraja juna 2016. godine definiše broj zaposlenih u javnom sektoru koji će u ovoj godini ostati bez posla, kao i da će se proces racionalizacije izvršiti u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015).

Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu, Toni Verheijen, naveo je da je reč o kompleksnom procesu, te da je potrebno pronaći ravnotežu kako bi Srbija dobila javne usluge koje su efektivne, a da istovremeno ima kapacitet da se priključi EU i postigne fiskalni cilj.

On je podsetio da se Vlada obavezala da smanji broj zaposlenih za 14.500 do kraja decembra 2015. godine.

Upitan zašto Vlada kasni sa ovom merom, odgovara da nije reč o kašnjenju, već da je proces komplikovan.

"Nije lako oceniti šta u školi, zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi nedostaje, gde je manjak, a gde višak. Moralo bi da se vidi šta je odnos učitelja i osoblja koji to nisu, medicinskog i nemedicinskog osoblja i koji je pravi miks. Nije da Vlada kasni, nego želimo ovo da uradimo kako valja", rekao je Verjeijen.

On je konstatovao da nema mnogo viškova kada je reč o medicinskom osoblju, pa će predlog biti da se smanji broj nemedicinskog osoblja.

"Ako gledamo institucije centralne Vlade, predlažemo da se ukinu odeljenja, pre nego pojedinci unutar odeljenja. Trenutno neke funkcije obavlja pet različitih ministarstava umesto da to radi jedno", rekao je on dodajući da to ne treba da se radi na političkoj osnovi.

Verheijen je objasnio da u ovaj program nisu uključena javna preduzeća, ona imaju posebne programe bazirane na vladinoj strategiji.

Državni sekretar u Ministarstvu za državu upravu i lokalnu samoupravu, Željko Ožegović, naveo je da se proces otpuštanja viška zaposlenih u javnom sektoru odvija po planu, te da na tome sada rade ministarstva koja dostavljaju planove za racionalizaciju.

Do usvajanja Zakona, kako je naveo, ovaj proces se odvijao usporeno, dodajući da sada nema prepreka da se proces racionalizacije završi.

"Ministarstvo finansija i Vlada su obezbedili sredstva i sada resorni organi odnosno poslodavci dostavljaju te planove za racionalizaciju radnika u državnim organima. Obaveza za prošlu godinu nije mogla da bude ispunjena pre donošenja Zakona", naveo je Ožegović.

Državni sekretar navodi da je to komplikovan proces za državu pošto je to nešto novo i da je bilo potrebno usaglasiti sve javne službe i ministarstva.

"Donet je Zakon i sada više nema smetnji da se taj proces nastavi i mi ga sprovodimo u smislu isplata. Ali, za sam postupak racionalizacije i dubinsku optimizaciju i ono o čemu smo više puta pričali nadležna su resorna minsitarstva koja to sprovode", naglasio je Ožegović i dodao to Ministarstvo sprovodi proces po dostavljanju validne dokumentacije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija