Zastava Bosne i Hercegovine

MAFES: UZ POMOć STRUKE REšITI PROBLEME U FISKALIZACIJI


U procesu nove fiskalizacije u Srbiji trebalo bi aktivno da učestvuje struka koja ima i iskustva i znanja da bez nepotrebnih opterećenja za poreske obveznike poveća prihod od PDV-a i znatno utiče na smanjenju sive ekonomije, smatraju predstavnici Udruženja proizvođača Fiskalne opreme (MAFES).

Istovremeno bi, kako navode, trebalo sačuvati radna mesta i uposliti nove kadrove.

Osnivačka skupština tog udruženja održana je prošle nedelje u cilju da se, kako se navodi, svojim angažovanjem vodeći proizvođači fiskalnih uređaja u Srbiji organizovano pridruže naporima Vlade Republike Srbije da se smanji siva ekonomija.

Glavne oblasti delovanja su uticaj na javnost da se domaća pamet i razvoj domaćih kompanija uključi u rešavanje problema u fiskalizaciji, dodaje se u saopštenju.

Udruženje Proizvođača Fiskalne Opreme zalaže se za poboljšanje primene novih rešenja i očuvanje radnih mesta u ovoj grani privrede.

U toj oblasti radi 7.000 ljudi, a Srbija izvozi od 4.000.000 do 8.000.000 evra u ovoj grani privrede.

Iz udruženja navode i da se kada su u pitanju predložena rešenja, "hrvatski model" tj. uvođenje onlajn fiskalnih kasa u praksi pokazao kao neprimeljiv, pun nedostataka i sigurnosnih propusta, jer bez hardverske zaštite nije moguće kontrolisati podatke.

Iz MAFES-a ukazuju da se jedine zloupotrebe u Srbiji dešavaju upravo sa fiskalnim sistemima gde su u primeni računari i nefiskalni printer pa korisnici usluga dobiju papir vrlo sličan fiskalnom računu, a u svari je samo predračun pa vlasnici takvih radnji i ugostiteljskih objekata, dvojnim knjigovotstvom izbegavaju štampu fiskalnih računa i plaćanje PDV-a.

Rešenje postojećih problema vidimo u sertifikaciji softvera, proverom postojećih softvera na trenu, kontrolom i sankcijama preduzeća i pojedinaca koji proizvode softver sa dvojnim knjigovodstvom ("belo i crno") kao i pojačanom kontrolom inspektora na terenu i kontrolom kupaca, navedeno je u saopšetnju.

Samo poboljšanom kontrolom prihod od PDV-a bi se uvećao i do 20 odsto.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.09.2015.