Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIRANJU I OBEZBEđENJU FINANSIRANJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE: POčEO SA RADOM REGISTAR UGOVORA O FINANSIRANJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE


Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje počeo je sa radom 1. juna 2015. godine, čime je na snagu stupio Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014 - dalje: Zakon).

Registar ugovora o finansiranju, kako je objasnila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, sadržaće podatke o svim ugovorima o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, koje će poljoprivrednici sklapati u budućnosti na osnovu Zakona.

Na taj način, biće omogućena transparentnost finansiranja poljoprivredne proizvodnje jer registar onemogućava višestruko opterećenje mesta proizvodnje zalogom na budućim poljoprivrednim proizvodima, a njegov javni karakter predstavljaće podsticaj za ispunjenje obaveza svih učesnika u sistemu predžetvenog finansiranja.

Prema njenim rečima, sledeći korak u uspostavljanju ovog sistema jeste obuka predstavnika banaka i prerađivačke industrije, poljoprivrednika, udruženja proizvođača i svih ostalih subjekata, ali i promocija za one koji žele da koriste ovakav način finansiranja poljoprivredne proizvodnje.

Takođe, kako je dodala, pripremljen je i objavljen prateći Pravilnik o podacima koji se upisuju u Registar, tako da su stvoreni svi preduslovi za njegovo funkcionisanje, jer je cilj da što više poljoprivrednika na ovaj način dođe do finansijskih sredstava.

Zakonom nije propisana obaveza osiguravanja useva, ali je za očekivati da će praksa nametnuti tu potrebu, navela je ministarka, te pozvala poljoprivrednike da u što većem broju osiguraju svoje useve i tako se zaštite od elementarnih nepogoda koje nas ne zaobilaze.

Govoreći o Zakonu ona je navela da su njime propisane pravne norme a da je na poljoprivrednim proizvođačima da dogovore sve detalje u vezi toga.

Banke, poverioci i proizvođači imaju mogućnost da se dogovore da kompletna otplata uloženih sredstava bude kroz poljoprivredni proizvod, a imaju i mogućnost da se dogovore da ceo aranžman bude predmet osiguranja kod osiguravajućih kuća.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.06.2015.