Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OVERAVANJU POTPISA, RUKOPISA I PREPISA: Od 1. marta 2017. godine overa potpisa, rukopisa i prepisa prelazi u isključivu nadležnost javnih beležnika. U gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave. Pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje za overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika - javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik


Overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta 2017. godine će vršiti samo javni beležnici u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, jer ti poslovi prelaze u njihovu isključivu nadležnost, a isto važi i za overu potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predstojeće predsedničke izbore.

Zakonom o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa ("Sl. glasnik RS", br. 93/2014 i 22/2015), koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

U Srbiji javnobeležničke poslove obavljaju 162 javna beležnika, ali i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik, pa će u tim područjima sudova i dalje poslove overe obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činile do sada.

Inače, pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje da za overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika - javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik, te će poslove overe obavljati više od 400 lica.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo pravde, to je veći broj od broja lica koja su do sada u sudovima radila poslove overe.

Kada je u pitanju overa potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predsedničke izbore, overa tih potpisa će se vršiti u javnobeležničkim kancelarijama, a u mestima u kojima nije imenovan javni beležnik - u osnovnim sudovima i sudskim jedinicama.

Kako opštinske uprave ni do sada nisu imale nadležnost za overu potpisa u postupku predlaganja kandidata, ove uprave te poslove ne mogu i neće vršiti ni nakon 1. marta 2017. godine, navelo je Ministarstvo pravde.

Izvor: Vebsajt Politika, 28.02.2017.
Naslov: Redakcija